853 millió dollár büntetést fizet a Petrobas, mert több száz millió dollár kenőpénzt fizetett politikusoknak és pártoknak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A korrupciós ügyekbe keveredett brazil Petrobras olajipari óriásvállalat bejelentette, hogy hajlandó kifizetni összesen 853 millió dollár büntetést az Egyesült Államoknak és Brazíliának.

A washingtoni igazságügyi tárca közölte, hogy a bírságból befolyt pénzösszegen az amerikai és a brazil hatóságok 20-80 százalékos arányban osztoznak majd. Cserébe az amerikai igazságügy minisztérium megszünteti a Petrobrasszal szemben pénzügyi szabálytalanságok miatt indított eljárást az USA-ban.

A Petrobas finomítója Sao Paulónál 2018. május 28-án.Fotó: Miguel Schincariol/AFP

Brian Benczkowski, az amerikai főügyész-helyettes szerint a brazil állami vállalat legfelső vezetésének menedzserei, köztük az igazgató- és a felügyelő bizottság tagjai több 100 millió dollár kenőpénzt folyósítottak a latin-amerikai állam politikusainak, illetve különböző politikai pártoknak, majd a felelősök meghamisították a könyvelést, hogy az illetéktelenül kifizetett összegeket elkendőzzék.

A Petrobras-ügyként ismertté vált korrupciós botrány az utóbbi években felkavarta a brazil politikai és társadalmi elitet. Az ezzel kapcsolatban 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel. Kiderült, hogy számos – köztük az Odebrecht nevű – építőipari cég fizetett kenőpénzeket a Petrobras óriáscég versenytárgyalásainak elnyerése érdekében. A Petrobras pedig politikai pártokat és befolyásos politikusokat fizetett le.

Az ügyben érintett Luiz Inácio Lula da Silva is, aki 2003 és 2011 között volt Brazília elnöke. A volt államfő állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában, és most a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetését tölti. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.