853 millió dollár büntetést fizet a Petrobas, mert több száz millió dollár kenőpénzt fizetett politikusoknak és pártoknak

A korrupciós ügyekbe keveredett brazil Petrobras olajipari óriásvállalat bejelentette, hogy hajlandó kifizetni összesen 853 millió dollár büntetést az Egyesült Államoknak és Brazíliának.

A washingtoni igazságügyi tárca közölte, hogy a bírságból befolyt pénzösszegen az amerikai és a brazil hatóságok 20-80 százalékos arányban osztoznak majd. Cserébe az amerikai igazságügy minisztérium megszünteti a Petrobrasszal szemben pénzügyi szabálytalanságok miatt indított eljárást az USA-ban.

A Petrobas finomítója Sao Paulónál 2018. május 28-án.Fotó: Miguel Schincariol/AFP

Brian Benczkowski, az amerikai főügyész-helyettes szerint a brazil állami vállalat legfelső vezetésének menedzserei, köztük az igazgató- és a felügyelő bizottság tagjai több 100 millió dollár kenőpénzt folyósítottak a latin-amerikai állam politikusainak, illetve különböző politikai pártoknak, majd a felelősök meghamisították a könyvelést, hogy az illetéktelenül kifizetett összegeket elkendőzzék.

A Petrobras-ügyként ismertté vált korrupciós botrány az utóbbi években felkavarta a brazil politikai és társadalmi elitet. Az ezzel kapcsolatban 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel. Kiderült, hogy számos – köztük az Odebrecht nevű – építőipari cég fizetett kenőpénzeket a Petrobras óriáscég versenytárgyalásainak elnyerése érdekében. A Petrobras pedig politikai pártokat és befolyásos politikusokat fizetett le.

Az ügyben érintett Luiz Inácio Lula da Silva is, aki 2003 és 2011 között volt Brazília elnöke. A volt államfő állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában, és most a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetését tölti. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.