A számi elnök szerint Semjén Zsoltnak bocsánatot kell kérnie a számiktól

politika
2018 szeptember 27., 06:53
comments 281

Paul Kuoljok a svédországi számi kisebbség önkormányzatának elnöke szerint Semjén Zsolt magyar miniszterelnökhelyettes bocsánatkéréssel tartozik a számi nép felé, amiért általánosítóan, rossz színben festette le őket a magyar parlamentben.  Semjént a parlamentben az Észak-Svédországban, számi területen végzett szarvasvadászatairól kérdezték, a miniszterelnökhelyettes pedig azt válaszolta, hogy a vadászattal kapcsolatban a svéd hatóságok mindent rendben találtak, és az különben is csak egy barátja ajándéka volt a számára (igaz, hogy az a barát kormányzati megbízásokat is nyer, de erről a KDNP nem igazán beszél. Mikor pedig arról beszélt, mennyire számít luxusnak egy ilyen vadászat, ezt mondta:

„Luxusról különben szó sincsen, próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.”

Az elnök és Per-Olof Nutti számi nemzetiségi képviselő szerint Semjén ezzel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a vadászata egyáltalán nem volt rendben a helyi jog szerint, és hogy a hatóságok nyomoznak is az ügyben. Svédországban ugyanis nincs olyan, hogy valaki számi területen csak úgy rénszarvasvadászatot szervezhet, ahogy Semjén állítja.

Emellett Semjén azzal, hogy hótrészegnek nevezte a számikat, érzékeny pontra tapintott, a számiknál ugyanis rasszista sértésnek számít, ha svédek, norvégok vagy finnek részegesnek bélyegzik őket, korábban ugyanis bevett szokás volt, hogy számik által gyarmatosítónak tartott népek képviselői leitatták a Skandináv-félsziget északi részein élő őslakosokat, majd a számik részegességére hivatkozva intézményesítették a népcsoport elnyomását.

Az elnök szerint Semjén és a magyar parlament is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik a kijelentésért, amely sem egy magas rangú európai politikushoz, sem egy európai parlamenthez nem méltó. (Sveriges Radio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.