Fónagy János nem tudja, mennyit költöttek állami cégek hirdetésre, de a kormány „szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával”

képzavar
2018 szeptember 27., 19:03
comments 177

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdéseket tett fel Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek arról, hogy:

  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.?”
  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére a Szerencsejáték Zrt.?”
  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére az MVM Csoport?”

A miniszter helyett Fónagy János államtitkár válaszolt, méghozzá akkorát, hogy az egy napon minden bizonnyal be fog kerülni az A kereszténydemokrácia két taktikája a fülkeforradalomban című műbe:

„Tájékoztatom, hogy a hirdetésekre vonatkozó összesített adatbázissal a kormány nem rendelkezik.

Ezzel kapcsolatban felhívom figyelmét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalására, amely szerint »tekintettel arra, hogy az adat megismerésére vonatkozó igény teljesítése az adat meglétét feltételezi, az adatkezelő nem köteles az igény teljesítése érdekében maga előállítani a kért adatokat, a megismerhetőséget kizárólag a kezelésében lévő adatok tekintetében kell a törvény szabályai szerint biztosítania«.

Biztosítom, hogy a jelenlegi kormány szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával, és arra törekszik, hogy átláthatóbb és hatékonyabb rendszert hozzon létre a kommunikációs kiadások terén. Ezt a célt szolgálja a 2014-ben létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.”

Vagyis: Fónagy János nem tudja, mennyit költött a három nagy állami cég hirdetésre, de biztosít arról, hogy „a jelenlegi kormány szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával”.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én.
photo_camera Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A kormány korábban is érvelt azzal, hogy kevesebbet költ az állam hirdetésre, mint a szocialista kormányok idején, de ez már 2016-ban sem volt igaz, akkor is messze többet költöttek ilyen céllal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.