Fónagy János nem tudja, mennyit költöttek állami cégek hirdetésre, de a kormány „szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával”

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdéseket tett fel Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek arról, hogy:

  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.?”
  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére a Szerencsejáték Zrt.?”
  • „Mennyit költött hirdetésekre és reklámfelületek bérlésére az MVM Csoport?”

A miniszter helyett Fónagy János államtitkár válaszolt, méghozzá akkorát, hogy az egy napon minden bizonnyal be fog kerülni az A kereszténydemokrácia két taktikája a fülkeforradalomban című műbe:

„Tájékoztatom, hogy a hirdetésekre vonatkozó összesített adatbázissal a kormány nem rendelkezik.

Ezzel kapcsolatban felhívom figyelmét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalására, amely szerint »tekintettel arra, hogy az adat megismerésére vonatkozó igény teljesítése az adat meglétét feltételezi, az adatkezelő nem köteles az igény teljesítése érdekében maga előállítani a kért adatokat, a megismerhetőséget kizárólag a kezelésében lévő adatok tekintetében kell a törvény szabályai szerint biztosítania«.

Biztosítom, hogy a jelenlegi kormány szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával, és arra törekszik, hogy átláthatóbb és hatékonyabb rendszert hozzon létre a kommunikációs kiadások terén. Ezt a célt szolgálja a 2014-ben létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.”

Vagyis: Fónagy János nem tudja, mennyit költött a három nagy állami cég hirdetésre, de biztosít arról, hogy „a jelenlegi kormány szakított a baloldali kormányok elfogadhatatlan gyakorlatával”.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A kormány korábban is érvelt azzal, hogy kevesebbet költ az állam hirdetésre, mint a szocialista kormányok idején, de ez már 2016-ban sem volt igaz, akkor is messze többet költöttek ilyen céllal.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.