Több mint 580 millió eurónyi hamis terméket foglaltak le tavaly az EU külső határain

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Több mint 580 millió euró értékben kb. 41 millió hamis terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai – közölték Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint bár a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek (például a gyógyszerek, a játékok és az elektromos cikkek) ezen belüli aránya 43 százalékra nőtt.

A legnagyobb arányban élelmiszeripari termékeket (24 százalék), játékokat (11 százalék), cigarettát (9 százalék) és ruhákat (7 százalék) koboztak el a hatóságok.

A lefoglalt termékek 65 százaléka tengeren keresztül érkezett az EU-ba, ezt a légi szállítás követte 14 százalékkal, majd a közút és a posta 11 százalékkal.

A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik, a hamisított ruhák többsége viszont Törökországból, a gyógyszerek pedig Indiából.

A brüsszeli közlemény szerint az elkobzott áruk kb. 90 százalékát megsemmisítették.

„A hamisított áruk behozatalának megfékezése javítja a foglalkoztatottságot és segíti a gazdaság egészét. Az Európai Unió támogatja a szellemi tulajdon védelmét, folytatja a fogyasztók egészségének és a vállalkozások megóvását” – mondta Pierre Moscovici EU-s pénzügyi biztos. (MTI)