Több mint 580 millió eurónyi hamis terméket foglaltak le tavaly az EU külső határain

Több mint 580 millió euró értékben kb. 41 millió hamis terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai – közölték Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint bár a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek (például a gyógyszerek, a játékok és az elektromos cikkek) ezen belüli aránya 43 százalékra nőtt.

A legnagyobb arányban élelmiszeripari termékeket (24 százalék), játékokat (11 százalék), cigarettát (9 százalék) és ruhákat (7 százalék) koboztak el a hatóságok.

A lefoglalt termékek 65 százaléka tengeren keresztül érkezett az EU-ba, ezt a légi szállítás követte 14 százalékkal, majd a közút és a posta 11 százalékkal.

A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik, a hamisított ruhák többsége viszont Törökországból, a gyógyszerek pedig Indiából.

A brüsszeli közlemény szerint az elkobzott áruk kb. 90 százalékát megsemmisítették.

„A hamisított áruk behozatalának megfékezése javítja a foglalkoztatottságot és segíti a gazdaság egészét. Az Európai Unió támogatja a szellemi tulajdon védelmét, folytatja a fogyasztók egészségének és a vállalkozások megóvását” – mondta Pierre Moscovici EU-s pénzügyi biztos. (MTI)