Brenzovics László: Provokáció lehetett a rejtett videózás a beregszászi konzulátuson

POLITIKA
2018 szeptember 29., 18:53
comments 162

Előre kitervelt provokáció lehetett a titkos felvételek készítése az állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson, miként a nyilvánosságra kerülése is jól időzítettnek látszik a magyar és az ukrán külügyminiszter találkozója előtt – mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az M1-en.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2018. május 9-én.
photo_camera Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2018. május 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Brenzovics László szerint a felvételeket hónapokkal a megjelenésük előtt, még a nyár elején rögzíthették. Zavarosnak nevezte a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult jogi helyzetet, bár  az ukrán alaptörvény 25. paragrafusa egyértelműen rögzíti, hogy az ukrán állampolgárságtól senkit nem lehet megfosztani – mondta.

Az ukrán kormány több tagja is bizonyíthatóan kettős állampolgár, mégsem büntettek még soha emiatt minisztereket, de más állami alkalmazottakat sem – emlékeztetett a szövetség vezetője.

A többes állampolgárság kérdése az 1990-es évekbe nyúlik vissza, ugyanis akkoriban merült fel, hogy az autonóm köztársaságnak számító Krím lakói különleges állampolgárságot kapjanak. Emiatt rögzítették, hogy Ukrajnában egységes állampolgárság létezik, amit később a kétértelmű megfogalmazás miatt egyetlen állampolgárságként kezdtek értelmezni – tette hozzá.

Brenzovics László biztosra veszi, hogy a hazaárulási vádak egyetlen bíróságon sem állnák meg a helyüket, de a kárpátaljai magyarságra nézve jogi következmények nélkül is káros lehet a vádaskodás, az indulatok szítása és a kisebbségellenes hangulatkeltés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.