Először zuhant le a történelem legdrágább vadászgépe, egy F-35-ös

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Először történt baleset az amerikai hadsereg elképesztően drága F-35-ös vadászgép-programjában: a tengerészgyalogosok kötelékében repülő F-35B vadászbombázó zuhant le Dél-Karolinában. A pilótának sikerült időben elhagynia a gépet, személyi sérülés nem történt, a repülő viszont teljesen odalett. 

A tengerészgyalogosok közleménye szerint vizsgálat indul, hogy kiderüljön, mi okozta a balesetet. Az F-35-ös gépek fejlesztése a legdrágább fegyverkezési program jelenleg a világon, és várhatóan 3000 vadászgépet fog majd értékesíteni az Egyesült Államok, ha egyszer a végére érnek a fejlesztéseknek. De ez még odébb van: a végső tesztidőszak is csak most szeptemberben indult volna meg, de egy szoftver fejlesztésének késése miatt ezt végül elhalasztották. 

A több mint egy évtizede zajló programot sok kritika éri az óriási költségek, illetve a harctéri hatékonyság kérdése miatt. A most összetört vadászgép több mint 110 millió dollárt ért. 

A Lockheed Martin által gyártott F-35-ösöknek jelenleg három változata létezik. Csütörtökön fordult elő először, hogy egy F-35B típusú gépet élesben is bevetett az amerikai haderő Afganisztánban. Négy hónappal azután, hogy Izrael már kétszer is légicsapást hajtott végre egy F-35A típusú géppel. (CNN)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.