3D-nyomtatással műtötték és mentették meg a rákos fejű tacskót

Emberi paciensek életének későbbi megmentéséhez szereztek Kanadában értékes tapasztalatokat, amikor forradalmian új eljárással kezeltek egy 9 éves dakszlit. Az egyáltalán nem foltos, mégis a Foltos (Patches) névre hallgató tacskó homlokán hatalmas rákos daganat nőtt, ami már a kutya agyát és a szemüregét fenyegette a növekedése miatt, így gyors cselekvésre volt szükség. 

Michelle Oblak, a Guelph Egyetemen dolgozó állat-ráksebész újító technológiai megoldást használt már a felkészüléshez is: az orvos ugyanis gondos szkennelés után 3D-nyomtatóval kiprintelte Patches fejét a tumorral együtt, majd ezen gyakorlta be a későbbi műtét lépéseit. 

“Már ezelőttt képes lettem volna megműteni, hogy beléptem volna a műtőbe” 

- mondta erről az orvos.

A 3D-nyomtatásnak a későbbiekben is nagy szerepe volt: a kutyának ugyanis ezzel az eljárással készítettek személyre szabott koponycsontpótlást a tumorműtét közben kivágott darab helyére, a daganat ugyanis magára a koponyára nőtt rá, így annak egy komoly részét is el kellett távolítani. 

Az orvosi bravúr összes résztvevője azt hagsúlyozta, hogy az állatokon végzett ehhez hasonló, újító műtéti eljárások lényege az, hogy azokat később, az ilyen tapasztalatokat is felhasználva, emberi életek megmentésére is használni lehet.

(via CNN)