A BBC stábja elutazott Szibériába, ahol azonnal lebuktatták a turistának álcázott, idegméreggel gyilkoló orosz ügynököt

bűnügy
2018 szeptember 30., 12:45
comments 377

Bravúros újságírói húzással bizonyította be a BBC stábja, hogy a Nagy-Britanniában, Salisburyben idegméreggel merényleteket elkövető, álnevet használó két orosz férfi közül az egyik valóban Anatolij Csepiga ezredes, a katonai titkosszolgálat ügynöke.

A Bellingcat nevű, biztonsági, titkosszolgálati ügyekkel és internetes nyomozással foglalkozó weboldal pár napja, online archívumok és hírek egybevetése alapján már lehozta, hogy a két, nyilvánvalóan álnevet használó orosz titkosügynök egyike, a “Ruszlan Bosirov” nevet használó férfi  minden bizonnyal Anatolij Csepiga, a GRU ezredese.

Balról jobbra: Anatolij Csepiga útlevélképe 2003; Ruslan Bosirov útlevélképe 2009; Ruslan Bosirov a brit rendőrség körözési képén
photo_camera Balról jobbra: Anatolij Csepiga útlevélképe 2003; Ruslan Bosirov útlevélképe 2009; Ruslan Bosirov a brit rendőrség körözési képén Fotó: Bellingcat

A BBC úgy döntött, hogy helyszíni nyomozással próbálja meg igazolni vagy elvetni a desktop-nyomozók tippjét, ezért azonnal egy stábot szalasztottak a Kelet-Szibériában található Berjozovkába, ahol Csepiga született és nevelkedett. Egy helyi asszony pedig képről azonnal felismerte a falubelijét, mind egy fiatalkori igazolványképen, mind a brit rendőrség által róla készített friss fotón. A nő tisztában volt azzal is, hogy Csepigának mi volt a munkája, hogy háborús zónákban dolgozott, majd Moszkvába került.

A BBC helyszíni videója a cikkükben nézhető meg.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.