A BBC stábja elutazott Szibériába, ahol azonnal lebuktatták a turistának álcázott, idegméreggel gyilkoló orosz ügynököt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Bravúros újságírói húzással bizonyította be a BBC stábja, hogy a Nagy-Britanniában, Salisburyben idegméreggel merényleteket elkövető, álnevet használó két orosz férfi közül az egyik valóban Anatolij Csepiga ezredes, a katonai titkosszolgálat ügynöke.

A Bellingcat nevű, biztonsági, titkosszolgálati ügyekkel és internetes nyomozással foglalkozó weboldal pár napja, online archívumok és hírek egybevetése alapján már lehozta, hogy a két, nyilvánvalóan álnevet használó orosz titkosügynök egyike, a “Ruszlan Bosirov” nevet használó férfi  minden bizonnyal Anatolij Csepiga, a GRU ezredese.

Balról jobbra: Anatolij Csepiga útlevélképe 2003; Ruslan Bosirov útlevélképe 2009; Ruslan Bosirov a brit rendőrség körözési képénFotó: Bellingcat

A BBC úgy döntött, hogy helyszíni nyomozással próbálja meg igazolni vagy elvetni a desktop-nyomozók tippjét, ezért azonnal egy stábot szalasztottak a Kelet-Szibériában található Berjozovkába, ahol Csepiga született és nevelkedett. Egy helyi asszony pedig képről azonnal felismerte a falubelijét, mind egy fiatalkori igazolványképen, mind a brit rendőrség által róla készített friss fotón. A nő tisztában volt azzal is, hogy Csepigának mi volt a munkája, hogy háborús zónákban dolgozott, majd Moszkvába került.

A BBC helyszíni videója a cikkükben nézhető meg.


Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.