Brit munkavállalás a Brexit után: a szakértelem fog számítani, nem az, hogy valaki Európából jött-e

eu
2018 október 2., 7:53
comments 268

Hétfőn késő este jelent meg Theres May brit miniszterelnök közleménye arról, milyen bevándorlási stratégiára állítanák át a brit konzervatívok Nagy-Britanniát, miután kilépnek az EU-ból.

Nagy szakértelmű munkaerőt szeretnének csábítani az országba, amely "évtizedek óta először" határozná meg "kiket szeretne az országban látni", áll a közleményben. 

„Szakértelemalapú rendszert vezetünk be, ahol az számít, ki mihez ért, nem az, hogy honnan jött. Ez a rendszer az egész világon keresi majd azokat, akikre szükségünk van.”

Az új bevándorláspolitika az alacsonyan képzett munkaerőről lemondana, és alacsony pályán tartanáaz Egyesült Királyságba történő bevándorlást, közölte May, és hasonló gondolatokat fogalmazott meg a brit belügyminiszter, Sajid Javid is a Daily Mailnek adott interjúban.

Az új rendszerben - amely a tervek szerint az átmeneti időszak lejárta után, 2012 januárjától lépnek életbe - a külföldi munkavállalóknak köteleznük kell magukat arra is, hogy bizonyos bér alatt nem vállalhatnak majd munkát, hogy ne keltsenek árversenyt a munkaerőpiacon.

A javaslat kritikusai szerint a magasabb keresetű bevándorlók pozicionálása miatt munkaerőhiány fog kialakulni az alacsony képzettségű munkavállalókat foglalkoztató iparágakban, mint az építőipar és a vendéglátás. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt