Brit munkavállalás a Brexit után: a szakértelem fog számítani, nem az, hogy valaki Európából jött-e

Tbg
eu
2018 október 02., 07:53
comments 267

Hétfőn késő este jelent meg Theres May brit miniszterelnök közleménye arról, milyen bevándorlási stratégiára állítanák át a brit konzervatívok Nagy-Britanniát, miután kilépnek az EU-ból.

Nagy szakértelmű munkaerőt szeretnének csábítani az országba, amely "évtizedek óta először" határozná meg "kiket szeretne az országban látni", áll a közleményben. 

„Szakértelemalapú rendszert vezetünk be, ahol az számít, ki mihez ért, nem az, hogy honnan jött. Ez a rendszer az egész világon keresi majd azokat, akikre szükségünk van.”

Az új bevándorláspolitika az alacsonyan képzett munkaerőről lemondana, és alacsony pályán tartanáaz Egyesült Királyságba történő bevándorlást, közölte May, és hasonló gondolatokat fogalmazott meg a brit belügyminiszter, Sajid Javid is a Daily Mailnek adott interjúban.

Az új rendszerben - amely a tervek szerint az átmeneti időszak lejárta után, 2012 januárjától lépnek életbe - a külföldi munkavállalóknak köteleznük kell magukat arra is, hogy bizonyos bér alatt nem vállalhatnak majd munkát, hogy ne keltsenek árversenyt a munkaerőpiacon.

A javaslat kritikusai szerint a magasabb keresetű bevándorlók pozicionálása miatt munkaerőhiány fog kialakulni az alacsony képzettségű munkavállalókat foglalkoztató iparágakban, mint az építőipar és a vendéglátás. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.