Brit munkavállalás a Brexit után: a szakértelem fog számítani, nem az, hogy valaki Európából jött-e

Hétfőn késő este jelent meg Theres May brit miniszterelnök közleménye arról, milyen bevándorlási stratégiára állítanák át a brit konzervatívok Nagy-Britanniát, miután kilépnek az EU-ból.

Nagy szakértelmű munkaerőt szeretnének csábítani az országba, amely "évtizedek óta először" határozná meg "kiket szeretne az országban látni", áll a közleményben. 

„Szakértelemalapú rendszert vezetünk be, ahol az számít, ki mihez ért, nem az, hogy honnan jött. Ez a rendszer az egész világon keresi majd azokat, akikre szükségünk van.”

Az új bevándorláspolitika az alacsonyan képzett munkaerőről lemondana, és alacsony pályán tartanáaz Egyesült Királyságba történő bevándorlást, közölte May, és hasonló gondolatokat fogalmazott meg a brit belügyminiszter, Sajid Javid is a Daily Mailnek adott interjúban.

Az új rendszerben - amely a tervek szerint az átmeneti időszak lejárta után, 2012 januárjától lépnek életbe - a külföldi munkavállalóknak köteleznük kell magukat arra is, hogy bizonyos bér alatt nem vállalhatnak majd munkát, hogy ne keltsenek árversenyt a munkaerőpiacon.

A javaslat kritikusai szerint a magasabb keresetű bevándorlók pozicionálása miatt munkaerőhiány fog kialakulni az alacsony képzettségű munkavállalókat foglalkoztató iparágakban, mint az építőipar és a vendéglátás. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.