Az ATV szerint leváltják a fideszes kultúrharcban leginkább támadott Prőhle Gergelyt

Úgy tűnik, hogy nemhogy csillapodik, de csúcsra jár a Magyar Időkben kirobbantott fideszes kultúrharc. Az ATV információja szerint Kásler Miklós leváltja a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatói posztjáról Prőhle Gergelyt, akit azért támadtak a kormánypárti napilapban, mert az állami forrásokból működő PIM teret ad olyan magyar íróknak is, akik nincsenek jó véleménnyel az Orbán-kormányról. Prőhle annak ellenére került célkeresztbe, hogy több korábbi Orbán-kormány idején is államtitkár volt. 

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója, Schmidt Mária és Balog Zoltán a Kertész Imre-emléktábla avatásán 2017. november 9-énFotó: Halász Júlia / 444

A cikkekre Prőhle többször válaszolt, egyre hevesebb nyilatkozatháború nőtt ki az ügyből. Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője egy fórumon azt mondta, a PIM igazgatójának inkább hálásnak kellett volna lennie, hiszen Szakács csak felhívta a figyelmét arra, hogy az ő intézményéből is bőven kapnak pénzt azok, akik közben a kormányt szidják. 

Prőhle távozását már augusztusban biztosra vette a Demokrata, akkor ez nem bizonyult igaznak, vagy csak elhúzódott a leszámolás. AZ ATV most azt írja, hogy Prőhle október 31-éig irányíthatja csak a PIM-et, az ügyben Kásler Miklós EMMI-miniszter hozta meg a döntést.

Frissítés 17.05: Fekete Péter kulturális államtitkár az ATV-nek azt mondta, hogy sem megerősíteni, de cáfolni sem tudja a hírt.