Perui lapok szerint letartóztatták a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt – közölte a La Republica helyi napilap.

A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlenül azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a korábban adott elnöki kegyelmet, és egyúttal elrendelte a letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberijog-sértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik – idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát.

Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. „A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell” – idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

De megfigyelők szerint nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski, ugyanis ő is korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette a lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárással szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.