Perui lapok szerint letartóztatták a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt

bűnügy
2018 október 04., 20:35
comments 22

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt – közölte a La Republica helyi napilap.

A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlenül azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a korábban adott elnöki kegyelmet, és egyúttal elrendelte a letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberijog-sértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik – idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát.

Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. „A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell” – idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

De megfigyelők szerint nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski, ugyanis ő is korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette a lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárással szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

photo_camera Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.