Perui lapok szerint letartóztatták a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt

2018 október 4., csütörtök 18:35
24

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt – közölte a La Republica helyi napilap.

A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlenül azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a korábban adott elnöki kegyelmet, és egyúttal elrendelte a letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberijog-sértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik – idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát.

Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. „A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell” – idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

De megfigyelők szerint nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski, ugyanis ő is korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette a lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárással szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt