Perui lapok szerint letartóztatták a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt – közölte a La Republica helyi napilap.

A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlenül azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a korábban adott elnöki kegyelmet, és egyúttal elrendelte a letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberijog-sértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik – idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát.

Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. „A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell” – idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.

De megfigyelők szerint nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski, ugyanis ő is korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette a lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárással szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában. (MTI)