Washington vádat emelt 7 orosz katonai hírszerző ellen

külföld
2018 október 04., 13:11
comments 21

Az amerikai hatóságok vádat emeltek 7 orosz katonai hírszerző ellen amiatt, hogy kibernetikai támadásokat hajtottak végre külföldi intézmények ellen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint annak nyomán vádolták meg csalással, visszaélésekkel és pénzmosással az orosz katonai hírszerzőket, hogy Hollandia pár órával korábban nyilvánosságra hozta: áprilisban kiutasított négy orosz hírszerzőt, miután megpróbáltak betörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe.

Az amerikai vádemelésben több más megtámadott intézmény is szerepel, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elleni hackerakció, az amerikai Demokrata Párt elleni támadás és egy brit tévécsatorna emailjeinek ellopása, illetve az atomenergia termelésével is foglalkozó amerikai Westinghouse vállalat hálózatának és személyzeti anyagának felderítésére irányuló kísérlet.

A vád alá helyezett hírszerzők a GU, vagyis hivatalos nevén az az Oroszországi Föderáció Vezérkarának Főcsoportfőnöksége, korábbi nevén Hírszerzési Főcsoportfőnökség (GRU) állományába tartoznak.

Csütörtökön Kanada is nyilvánosságra hozta, hogy orosz hírszerzők több kibernetikai támadást hajtottak végre az országban. Ottawában „nagyfokú bizonyossággal” úgy vélik, a GU áll a háttérben.

Szintén csütörtökön hozták nyilvánosságra a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) értékelését, amiben hasonló vádakat ismertetnek. „A GU vakmerő, és nem válogat a célpontok között; arra törekszenek, hogy más országok választásaiba avatkozzanak be, és aláássák őket. Az üzenetünk világos: szövetségeseinkkel együtt feltárjuk a GU próbálkozásait a nemzetközi stabilitás aláásására, és válaszolni fogunk rájuk” – mondta Jeremy Hunt brit külügyminiszter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.