Amerikai kutatók vírusokkal fertőzött rovarokat használnának növények génmódosítására

tudomány
2018 október 05., 05:03
comments 75

A főleg amerikai haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó kormányzati ügynökség, a Darpa olyan kutatást finanszíroz az Egyesült Államokban, melynek célja, hogy rovarok segítségével genetikailag módosítsanak növényeket. A rovarokat vírussal fertőzik meg, a rovar ezt elviszi a növényre, a növény kromoszómái pedig ettől módosulnak.

A nemzetközi tudóstársadalom jelentős része azonban nem örül ennek, arra figyelmeztetnek, hogy a kutatás nagyon veszélyes, és valószínűbb, hogy a Darpa nem békés felhasználásra szánja ezt a programot, hanem a biológiai fegyverek egy új generációjával kísérletezik. A kutatásban résztvevő tudósok szerint az Insect Allies nevű program teljesen békés, de a logika nem erre mutat. Egyrészt sokkal egyszerűbb biológiai fegyvert fejleszteni, mint kedvező génmódosítással kísérletezni, másrészt még ha utóbbi is történne, nincs értelme génmódosított vírusokkal fertőzött rovarokat használni a növények elérésére. Ha valóban békés célú lenne a kutatás, akkor a növények kromoszómáit módosító anyagokat permetezni is elég volna.

A kutatók ráadásul arról is szabadkoznak, hogy a program kizárólag zárt üvegházakban zajlik, semmi nem jutott ki a szabadba. De azt is elismerték, hogy vannak már olyan rovarjaik, amik kromoszómamódosulást tudnak előidézni növényekben, sőt akár egerekben is.

Európai kutatók szerint a program más államokat is afelé lökhet, hogy hasonló biológiai fegyvereket fejlesszenek ki. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.