Nemierőszak-ellenes aktivisták kapták az idei Nobel-békedíjat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nadia Murad és Denis Mukwege aktivisták kapták az idei Nobel-békedíjat. A díjról döntő norvég Nobel-bizottság a két aktivista a nemi erőszak háborús helyzetben fegyverként alkalmazása ellen végzett munkáját értékelte.

Nadia Murad 25 éves jazidi-kurd nő Irakból, egyike annak a 6700 jazidi nőnek, akiket rabszolgává tett az Iszlám Állam terrorszervezet. Fogva tartói Moszulban többször megverték, megerőszakolták és csikkeket is elnyomtak a bőrén. Később sikerült megszöknie és menekülttáborokon át végül eljutott Németországba, ahol jelenleg is él. Egyik aktivistatársával a 444 is készített interjút, az ide kattintva érhető el.

Lámia Adzsi Bassár és Nadia Murad az Európai Parlamentben 2016-banFotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Denis Mukwege 63 éves kongói orvos, aki a Dongói Demokratikus Köztársaságban a kormányellenes lázadók által megerőszakolt nők kezelésére specializálódott. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.