Vizsgálja a versenyhivatal, hogy tényleg megáldotta-e a pápa az Ékszer TV nyakláncát

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a több televíziós csatornán is sugárzott Ékszer Tv című műsor értékesítési módszerei miatt, mert valószínűsíthető, hogy ezek sértették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát - olvasható a hivatal közleményében. 

A GVH-hoz több bejelentés is érkezett az Ékszer TV ellen, ahol többek közt olyan termékeket kínálnak, mint a nyaklánc, amit megáldott a pápa, illetve Kleopátra kedvence, ami a reklám szerint egy 10,81 karátos smaragd kristálygyűrű, amit a 99 899 forintos eredeti ár helyett a műsor végén 9938 forintért lehet megvásárolni. 

A beérkezett jelzéseket a hatóság értékelte, majd versenyfelügyeleti eljárást indított az üzemeltető Emporia Style Kft.-vel szemben. A GVH az eljárás keretében megvizsgálja, hogy a vállalkozás valóban értékesítette-e a reklámozott ékszereket az eredetiként feltüntetett áron – akár korábban, akár a műsort követően – vagy a kedvezményesnek hirdetett árakkal csak a vásárlókat kívánta vásárlásra ösztönözni; a bemutatott termékek rendelkeznek-e a megjelölt tulajdonságokkal (pl. „a Pápa áldásával”).

A GVH vizsgálja azt is, a nézők számára élő adás benyomását keltő televíziós műsorban a telefonálóknak valódi hatásuk van-e az adás menetére – reakcióikkal ténylegesen befolyásolva a műsorban kínált termékek árát és készletét –, vagy előzetesen rögzített, meghatározott forgatókönyv szerint zajló felvételt látnak fogyasztók valódi bevonása nélkül, illetve hogy az az állítás, hogy kínált termékek csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben állnak rendelkezésre a kedvezményesnek minősített áron, a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra késztetik-e, megfosztva őket a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.