Amint létrejönnek a különbíróságok, megemelik a bírók fizetését

politika
2018 október 06., 11:18
comments 156

A bírói bérek rendezésének a közigazgatási bíróságok létrejöttével, legkésőbb 2020 január elsejével nagy lépésekkel kell megkezdődnie - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Balatonalmádiban, a XIV. Magyar Jogászgyűlés záró plenáris ülésén az MTI szerint.

Gulyás Gergely a bírói fizetéseket méltatlannak nevezve úgy fogalmazott: „ha európai uniós összehasonlításban megnézzük, hogy ma egy bíró mennyit keres, akkor talán most már a román szinten vagyunk, de az sem kizárt, hogy az alatt”. 

A miniszter beszélt arról, hogy Magyarország európai összehasonlításban rosszul áll az e-közigazgatás bevezetése és használata területén, méghozzá azért, mert rendkívül bonyolultak ezek a rendszerek. Ha van terület ma, ahol a magyar államigazgatás a működésen úgy tudna spórolni, hogy közben egyszerűvé is teszi az állampolgárok számára saját ügyeik intézését, az kifejezetten az e-közigazgatás fejlesztése - szögezte le. Arra nem tért ki az MTI tudósítása szerint, hogy akkor más országokban kevésbé bonyolult-e a rendszer, vagy ha nem, akkor miképp tudtak megbirkózni a feladattal.)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Gulyás Gergely a közigazgatási bíráskodásról elmondta: kormányzati szándék, hogy a közigazgatás szakmaisága azáltal javuljon, hogy a teljesebb körű bírói kontroll lehetősége adott legyen. Ismertetése szerint a jövőben a kereset bíróság elé terjesztése minden esetben a kormányhivatalon keresztül történne, amelynek kontrollként lehetősége lenne visszavonni az elsőfokú közigazgatási határozatot. Utána kétfokú bírósági szakasz következne: a regionális alapokon megszerveződő közigazgatási bíróság első fokon, majd a közigazgatási felsőbíróság másodfokon bírálná el az ügyeket - mondta. Gulyás Gergely az új kódexek közül beszélt a polgári perrendtartás működéséről, a kereset benyújtására vonatkozó szabályokról. Rámutatott: alapvetően át kell tekinteni a polgári perrendtartás gyakorlati tapasztalatait, és ennek megfelelően kell a törvényt módosítani - zárul az MTI tudósítása.

Trócsányi László igazságügyminiszter ma azt mondta, nemsokára a parlament elé viszik a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt. Kritikusai szerint ezek a különbíróságok arra szolgálnak majd, hogy a kormány akarata érvényesüljön az ide kerülő, politikailag kényes ügyekben. A terveket számos bíró is elítélte, őket Handó Tünde egyszerűen lehazaárulózta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.