Nem számolt a MÁV a villányi borfesztivállal, kutyás rendőrökkel szedette le a utasokat szerelvényről

közlekedés
2018 október 07., 06:06
comments 126

Ismét sikeresen bizonyította rugalmasságát a MÁV: nem kalkuláltak a villányi borfesztiválra utazókkal, tömegjelenet alakult ki az este tízkor Pécsre induló vonatnál szombat este. Az Index beszámolója szerint

annyian akartak felszállni a három kocsis kis piros szerelvényre, hogy a vasúttársaság rendőröket hívott a helyzet kezelésére. 

A villányi állomásra kutyás készenlétisek érkeztek, hogy "a lépcsőkről szedjék le a felesleges tömeget, és elindulhasson a szerelvény.” Az Indexnek nyilatkozó egyik utas szerint bár normálisan ez a járat az utolsó a megyeszékhelyre, sokan nem tudták, hogy éjfélkor is indul egy. Félórás feszült várakozás után sikerült megoldani a helyzetet:

találtak még egy kocsit, amit a szerelvény után kötöttek, így arra mindenki felfért.

A lap kereste a MÁV-ot, ami egyelőre hallgat az ügyről. A társaság élére frissen kinevezett Homolya Róbert a Világgazdaságnak adott interjújában a MÁV-Start legnagyobb problémájának nevezte, hogy

"három ülésből kettő üres. Ezen mindenképpen változtatni kell."

Ekkora változtatásra azért senki sem számított.

Update: a MÁV levélben reagált az Indexen megjelent villányi beszámolóra. Ebben leszögezik: nem hívtak rendőröket az utasokra, a rendőrök a rendezvény biztosítása miatt tartózkodtak a vasútállomáson. Hozzáteszik: "a villányi vörösbor fesztivál ideje alatt a MÁV-START  az előző évek tapasztalatai alapján többszörösen nagyobb kapacitást biztosított, csaknem 5400 ülőhellyel. A vasúttársaság 9 menetrendszerinti vonatot 400 fős férőhellyel, 6 vonatot 100 férőhellyel rendelkező többlet kocsival közlekedtetett, vasárnap 0:10-es indulással pedig különvonattal is készült az utasok megfelelő kiszolgálására, erről pénteken sajtóközlemény útján is tájékoztatta az utasokat. A különvonat közlekedését az állomási személyzet a hangos utastájékoztató berendezésen közzé tette, és ki is plakátolta.  Az előrejelzések és a korábbi tapasztalatok szerint a fesztiválozók többsége az éjszakai mentesítő járattal szeret visszatérni Pécsre, a sokkal több, 500 ülőhellyel rendelkező 7 kocsis különvonat éjfél után tíz perccel – 80 százalék feletti kihasználtsággal - indult Villányból.

Az említett, Villányból Pécsre 22 órakor induló megerősített háromegységes Bz motorvonaton az indulás idejére zsúfoltság alakult ki. Az állomáson tartózkodott, a vasárnap 03:00-kor Villányból – Mohácsra közlekedő szerelvény, ami 1 Bz motorkocsi volt. Ezzel erősítették meg a vonatot, ami ezt követően 20 perc késéssel tudott elindulni. Ennyi időre volt szükség a tolatási mozgásokhoz. Az erősítő egységgel az akkor az állomáson tartózkodó megközelítőleg 70 - 80 fő el tudott utazni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.