Jelentősen megroggyant az oroszok bizalma Putyinban

A legnagyobb független orosz közvélemény-kutató, a Levada friss felmérése szerint az oroszoknak mindössze 39 százaléka állította azt, hogy megbízik Putyinban. Ez jelentős visszaesés, tavaly novemberben még 59 százalék volt ez az arány.

A visszaesés oka egyértelműnek tűnik: elsősorban az országban igen népszerűtlen nyugdíjkorhatár-emelés lehet mögötte. 

Érezhetően visszaesett a biztosan Putyinra szavazók aránya is: az év elején még az oroszok 67 százaléka állította ezt, egy friss kutatás szerint viszont már csak 45 százalékuk. A felmérést végző intézet, a FOM szerint az elmúlt évtized során ez volt az egyik legrosszabb érték, amit mértek: csak 2013 végefelé volt hasonlóan népszerűtlen Putyin. Utána nem sokkal az oroszok elfoglalták a Krím-félszigetet, és ez nagyot dobott a népszerűségén. 

Ugyanígy, Putyin pártja, az Egységes Oroszország is megsínylette a közelmúlt eseményeit: a FOM felmérése szerint már csak 31 százalékon áll a támogatottságuk, ez is nagyjából 20 százalékos estét jelent. 

Putyin múlt héten írta alá a törvényt, amely értelmében a jövőben a férfiak 65, míg a nők 60 évesen mehetnek majd nyugdíjba. A döntés rendkívül népszerűtlen volt az országban, számos tüntetést is tartottak miatta. Ugyanakkor Kreml-közeli közgazdászok már régóta figyelmeztettek, hogy az eddigi nyugdíjrendszer teljességgel fenntarthatatlan volt. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.