Lebukott a második orosz kém is, akit Szkripalék megmérgezésével gyanúsítanak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Bellingcat nevű brit oknyomozó portál hétfő este közölte, hogy azonosították a második orosz férfit is, akit Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével gyanúsítanak.

Micsoda meglepetés, Alexander Petrov katonai orvosként az orosz hírszerzésnek dolgozik. A neve pedig Dr. Alexander Yevgenyevich Mishkin.

Érdemes felidézni, hogy a brit hatóságok már a gyanú bejelentésekor azt mondták, hogy a két orosz a GRU aktív ügynöke. De ezt az orosz kormány tagadta. Sőt, az állami propagandagépezet előkereste a két férfit, és úgy mutatta be őket, mint akik érdeklődő turistaként azért látogattak el Salisbury-be két egymást követő napon, mert a helyi templom nagyon magas tornyára és toronyórára voltak kíváncsiak.

Balról jobbra: Ruszlan Bosirov és Alekszandr PetrovFotó: Szputnyik/RT

Aztán a titkosszolgálati ügyekre specializálódott Bellingcat elkezdte hozni a bizonyítékokat arra, hogy a két ember az orosz hírszerzésnek dolgozik. Aztán először beazonosították az egyiküket, a Ruslan Bosirov álnevűt, mint Anatolij Csepiga-t, aki ezredesi rangban szolgál a GRU-nál. Most pedig a másikuknak Alexander Petrov-nak is a nyomára bukkantak.

Az azonosításhoz keresztülrágták magukat több nyílt forráson, a férfi ismerőseinek tanúvallomásain, hivatalos személyazonossági dokumentumokon, beleértve Mishkin útlevelének másolatát is.

A Bellingcat szerint a férfit 2010-ben szervezték be. Előtte az orosz tengerészgyalogság orvosa volt. 2011 óta utazott a hamis személyazonosságával, többek között Ukrajnába. A férfi moszkvai címe is megegyezik a GRU főhadiszállásának címével. A rangjában még nem biztosak, de figyelembe véve a pályafutását, alezredes vagy ezredes lehet. Az azonosításról szóló teljes riportot a portál csak kedden közli.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.