Lebukott a második orosz kém is, akit Szkripalék megmérgezésével gyanúsítanak

külföld
2018 október 08., 18:05
comments 153

A Bellingcat nevű brit oknyomozó portál hétfő este közölte, hogy azonosították a második orosz férfit is, akit Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével gyanúsítanak.

Micsoda meglepetés, Alexander Petrov katonai orvosként az orosz hírszerzésnek dolgozik. A neve pedig Dr. Alexander Yevgenyevich Mishkin.

Érdemes felidézni, hogy a brit hatóságok már a gyanú bejelentésekor azt mondták, hogy a két orosz a GRU aktív ügynöke. De ezt az orosz kormány tagadta. Sőt, az állami propagandagépezet előkereste a két férfit, és úgy mutatta be őket, mint akik érdeklődő turistaként azért látogattak el Salisbury-be két egymást követő napon, mert a helyi templom nagyon magas tornyára és toronyórára voltak kíváncsiak.

Balról jobbra a Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov álnéven bemutatkozó ügynökök, akik a brit nyomozók szerint megmérgezték Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt orosz kémet. A baloldali valójában Anatolij V. Csepiga ezredes, a másikuk Alekszandr Miskin. Mindketten az orosz katonai hírszerzés, a GRU fedett ügynökei, a 29155-ös számú, diverzáns akciókat végrehajtó alakulat tagjai.
photo_camera Balról jobbra: Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov Fotó: Szputnyik/RT

Aztán a titkosszolgálati ügyekre specializálódott Bellingcat elkezdte hozni a bizonyítékokat arra, hogy a két ember az orosz hírszerzésnek dolgozik. Aztán először beazonosították az egyiküket, a Ruslan Bosirov álnevűt, mint Anatolij Csepiga-t, aki ezredesi rangban szolgál a GRU-nál. Most pedig a másikuknak Alexander Petrov-nak is a nyomára bukkantak.

Az azonosításhoz keresztülrágták magukat több nyílt forráson, a férfi ismerőseinek tanúvallomásain, hivatalos személyazonossági dokumentumokon, beleértve Mishkin útlevelének másolatát is.

A Bellingcat szerint a férfit 2010-ben szervezték be. Előtte az orosz tengerészgyalogság orvosa volt. 2011 óta utazott a hamis személyazonosságával, többek között Ukrajnába. A férfi moszkvai címe is megegyezik a GRU főhadiszállásának címével. A rangjában még nem biztosak, de figyelembe véve a pályafutását, alezredes vagy ezredes lehet. Az azonosításról szóló teljes riportot a portál csak kedden közli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.