5 és fél éves csúcson az infláció

Több 444 videó?
Szeretném

3,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest. Ez az elemzői várakozásokat 0,1, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését pedig 0,2 százalékponttal múlva felül, de komoly inflációs nyomást egyelőre nem jelent.

Közben az éves maginflációs mutató értéke 2,2-ről 2,4 százalékra emelkedett, korrigálva az augusztusi váratlan csökkenést.

Termékcsoportokra bontva viszont vannak meghökkentő eredmények: az élelmiszerek ára 4,6%-kal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs)

21,2 százalékkal.

A liszt ára 7,8, a tojásé 7 százalékkal lett magasabb, de a cukor 22,7 százalékkal olcsóbb lett. Szintén jelentős a növekedés a járműüzemanyagok árában, 14,9 százalékos. Mivel a fogyasztói kosárban az utóbbiak súlya elég nagy, az üzemanyagárak további emelkedése esetén könnyen elszállhat az infláció, innen tehát a jövőben jelentkezhet komolyabb nyomás a jegybankra, ami ugye az utóbbi időben nem nagyon akart kamatot emelni. (Portfolio)