5 és fél éves csúcson az infláció

3,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest. Ez az elemzői várakozásokat 0,1, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését pedig 0,2 százalékponttal múlva felül, de komoly inflációs nyomást egyelőre nem jelent.

Közben az éves maginflációs mutató értéke 2,2-ről 2,4 százalékra emelkedett, korrigálva az augusztusi váratlan csökkenést.

Termékcsoportokra bontva viszont vannak meghökkentő eredmények: az élelmiszerek ára 4,6%-kal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs)

21,2 százalékkal.

A liszt ára 7,8, a tojásé 7 százalékkal lett magasabb, de a cukor 22,7 százalékkal olcsóbb lett. Szintén jelentős a növekedés a járműüzemanyagok árában, 14,9 százalékos. Mivel a fogyasztói kosárban az utóbbiak súlya elég nagy, az üzemanyagárak további emelkedése esetén könnyen elszállhat az infláció, innen tehát a jövőben jelentkezhet komolyabb nyomás a jegybankra, ami ugye az utóbbi időben nem nagyon akart kamatot emelni. (Portfolio)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.