Az MNB alapító tagként csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és tudományos szereplők által kedden alapított Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz – közölte a jegybank az MTI-vel.

Az új testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közös stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, és az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e technológia terén az európai élvonalba kerüljön.

Illusztráció: Tbg/444

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel együtt – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá Balatonfüreden.

Az MTI azt írja, a mesterséges intelligencia az elemzések szerint 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli majd a globális gazdaság teljesítményét, a belföldi pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva – is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a technológiát. Az MNB egy korábbi felmérése szerint például a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle mesterségesintelligencia-megoldást.

Az MNB idén külön fintech lab szervezeti egységet alapított a pénzügyi technológiai innovációk, így a mesterséges intelligencia hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására. A szintén a jegybankon belül létrehozott innovation hub egyrészt szabályozói támogató platformként működik az innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.