Az MNB alapító tagként csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz

tech
2018 október 09., 15:27
comments 74

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és tudományos szereplők által kedden alapított Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz – közölte a jegybank az MTI-vel.

Az új testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közös stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, és az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e technológia terén az európai élvonalba kerüljön.

photo_camera Illusztráció: Tbg/444

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel együtt – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá Balatonfüreden.

Az MTI azt írja, a mesterséges intelligencia az elemzések szerint 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli majd a globális gazdaság teljesítményét, a belföldi pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva – is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a technológiát. Az MNB egy korábbi felmérése szerint például a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle mesterségesintelligencia-megoldást.

Az MNB idén külön fintech lab szervezeti egységet alapított a pénzügyi technológiai innovációk, így a mesterséges intelligencia hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására. A szintén a jegybankon belül létrehozott innovation hub egyrészt szabályozói támogató platformként működik az innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.