Bezárt a KFC Zimbabwéban, mert nem volt pénzük csirkehúst venni

Az augusztusi elnökválasztás óta tartó politikai válság miatt Zimbabwe legnépszerűbb élelmiszerlánca, a KFC annyira kifogyott a készpénzből, hogy átmenetileg Hararéban és az ország második legnagyobb városában Bulavajóban is be kellett zárnia az éttermeit, mert nem tudott miből csirkét venni.

A lépést azzal indokolták, hogy nem tudják feltölteni a készleteiket, mert a beszállítóik csak amerikai dollárt lennének hajlandóak elfogadni a csirkéért. Azt ígérik, mindent megtesznek, hogy minél előbb úrrá legyenek a helyzeten.

Két hónapja, a Mugabe megbuktatása utáni első elnökválasztáson hivatalosan a Mugabe-utód, Emmerson Mnangagwa elnök nyert 51 százalékkal, de közben az ellenzéki jelölt, Nelson Chamisa arról beszélt, hogy igazából ő kapott 56 százalékot. Az ellenzék csalást emlegetett, a nemzetközi megfigyelők szerint is nyomást gyakoroltak a választókra.

Zimbabwénak 2009 óta nincs saját pénzneme, helyette külföldi valutát használnak. A pénzhiány enyhítésére két éve a kormány próbálkozott azzal, hogy saját kötvényeket vezetett be, de ezek hamar elértéktelenedtek. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.