Bolsonaro nem áll ki az elnökjelölti vitára, pedig lenne mit kérdezni tőle

külföld
2018 október 10., 17:20
comments 44

Orvosai szerdai közlése szerint még nincs olyan állapotban a szeptember elején egy kampányrendezvényén megkéselt Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnökjelölt, hogy részt vehessen elnökválasztási vitákon vagy egyéb kampánytevékenységeket folytathasson. Mondjuk, Bolsonaro azóta számtalanszor szerepelt már nyilvánosság előtt. Orvosai elmondták, hogy csütörtökön felülvizsgálják Bolsonaro állapotát, és onnantól elvileg képes lehet kampányolni, de decemberben további műtétekre lesz szüksége.

Egy riói bárban hallgatják, ahogy Bolsonaro beszél a tévében a választás napján
photo_camera Egy riói bárban hallgatják, ahogy Bolsonaro beszél a tévében a választás napján Fotó: FERNANDO SOUZA/AFP

Bolsonaro a szavazatok mintegy 46 százalékát kapta a brazíliai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában, a második helyen a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltje, Fernando Haddad végzett, aki a voksok 29 százalékát szerezte meg. Mivel egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót kell tartani, és október 28-án Bolsonaro és Haddad mérkőzik meg egymásért.

Brazíliában elég nagy a pánik: az előzetes felmérések szerint a többség Haddadra, vagy inkább Bolsonaro ellen fog szavazni, de

nagyon szoros a verseny, amelynek sokak szerint az a tétje, hogy a világ ötödik legnagyobb országa visszafordul-e a katonai diktatúra irányába.

Bolsonarónak ugyanis, ahogy arról bővebben írtunk, ez a rendszer az ideálja, és a brazil Trumpként emlegetett jelölt folyamatosan hágja át a demokratikus normákat.

Bolsonaro, miután leadta szavazatát
photo_camera Bolsonaro, miután leadta szavazatát Fotó: FERNANDO SOUZA/AFP

Haddad hétfőn arra kérte Bolsonarót, hogy írjanak alá együtt egy kötelezettségvállalást, amelynek keretében fellépnek az elnökválasztást befolyásolni hivatott álhírek terjedése ellen a médiában, de Bolsonaro visszautasította az ötletet, és Twitter-üzenetében gazembernek nevezte Haddadot. Egy tényfeltáró csoport szerint az utóbbi időkben megszaporodtak a PT elnökjelöltjét célba vevő hamis állítások a közösségi médiában. Némely ilyen álhír szerint Haddad be akarja zárni a templomokat vagy például olyan tankönyveket akar kiosztani a gyerekeknek, amelyekben homoszexualitásra nevelik őket. Haddad visszautasította az állításokat, és Bolsonarót vádolta terjesztésükkel - írja az MTI.

Mindeközben a Folha de São Paulo beszámolt arról, hogy szövetségi vizsgálat alatt áll Bolsonaro gazdasági főtanácsadója a nagy állami vállalatok nyugdíjalapjait érintő állítólagos csalás miatt. A pénzügyminiszternek kiszemelt Paulo Guedest hűtlen kezeléssel gyanúsítják olyan befektetési alapokkal összefüggésben, amelyek 2009 és 2013 között egymilliárd brazil realt (75 milliárd forintot) kaptak az állami vállalatokhoz kapcsolódó nyugdíjpénztáraktól. Az ügyről közvetlen tudomással bíró nyomozó és a szövetségi ügyészség sajtóirodája is megerősítette a vizsgálat tényét.

Ez, illetve az, hogy Bolsonaro mögé állt a második forduló előtt a számos korrupciós botrány sújtotta Brazil Munkáspárt (PTB), az EFE spanyol hírügynökség megjegyzése szerint meglehet, hogy nem a legjobb taktika annak, akinek legfőbb választási ígéretei között a közigazgatás megtisztítása szerepel. De ezekre a kérdésekre, úgy tűnik, Bolsonarónak nem kell válaszolnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.