Börtön helyett nélkülöző idős embereknek kell zongoráznia az egyetemi kutatónak, aki a kutatási alapból sikkasztott

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Börtönbüntetés helyett nélkülöző idős embereknek kell zongoráznia egy elismert egyetemi kutatónak, aki a kutatási alapok pénzeiből sikkasztott az Egyesült Államokban.

Az ítéletet szerdán vette kézhez Alexander Neumeister neurológus, a Yale és a New York-i Egyetem volt munkatársa. A manhattani kerületi bíróság ítélete szerint Neumeisternek 3 éven át hetente kétszer 1 órát kell zongoráznia különböző connecticuti helyszíneken élő, nélkülöző idős embereknek. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a bírósági dokumentumokból kiderült, Neumeister képzett zongorista.

A volt kutató júniusban tett beismerő vallomást arról, hogy a kormány által biztosított kutatási pénzekből lopott: 2012 és 2014 között a New York-i Egyetemtől és más kutatási programok alapjaiból 87 ezer dollárt sikkasztott.

Az ellene indult eljárás során kiderült, hogy korábban a Yale Egyetemtől is lopott, ahol 2004 és 2010 között dolgozott, és akkor 76 ezer dollárt kellett visszafizetnie. De ezt a korábbi esetet a mostani büntetőeljárásban nem vizsgálták.

Az ügyész elmondta, hogy a kutató több mint 200 ezer dollárt keresett évente, és a lopott pénzt is magára, családtagjaira és másokra költötte, repülőutakat, hotelszobákat és vacsorákat fizetett belőle.

Neumeister visszatérhet az ausztriai szülőhelyére, de az ítélet értelmében az Egyesült Államokban is maradhat.

Neumeister a bíróságon elmondta: részben azért lett neurológus és pszichiáter, hogy a hozzá közel álló, mentális betegségekben szenvedőkön segíthessen. A védője azzal érvelt mellette, hogy Neumeister tudományos munkásságával olyan kutatásokat felügyelt, amik a poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) szenvedők hatékonyabb kezelési módjaiban értek el eredményeket. De az ügyvéd nem tudott magyarázatot adni arra, hogy az elismert kutató miért sikkasztott. Mint mondta: „Őszintén, hogy lehet, hogy valaki, aki ennyire tehetséges… ilyen nyilvánvalóan rosszat, ekkora hülyeséget csináljon?” (MTI/Guardian)