Putyin szerint Oroszország békeszeretően és felelősen politizál

képzavar
2018 október 11., 13:23
comments 91

Oroszország és Magyarország az együttműködés komoly potenciálját gyűjtötte össze” - jelentette ki az orosz elnök azon a Kremlben megrendezett csütörtöki ceremónián, amelyen mások mellett Konkoly Norbert, Magyarország új moszkvai nagykövete átnyújtotta neki megbízólevelét.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a két ország között politikai párbeszéd folyik és perspektivikus gazdasági projektek valósulnak meg, egyebek között az atomenergetikában. Az orosz elnök szerint hatékonyan működik a kétoldalú kormányközi bizottság, és még az idén megtartja alakuló ülését a régióközi együttműködési bizottság. 

Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel nemrég folytatott tárgyalásai során felvázolták a legkülönbözőbb területekre vonatkozó további együttműködés konkrét terveit.

photo_camera Fotó: Sergei Karpukhin/AP

Az ünnepségen 23 új diplomáciai misszióvezető, köztük 8 uniós nagykövet adta át megbízólevelét az orosz vezetőnek Szergej Lavrov külügyminiszter és Jurij Usakov elnöki külpolitikai tanácsadó jelenlétében. 

Putyin ebből az alkalomból azt hangsúlyozta, hogy Oroszország külkapcsolataiban síkraszáll a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett és kategorikusan elutasítja a nemzetközi jog normáinak megkerülését az erődiktátum alkalmazását a nemzetközi színtéren.

Szerinte alapvető nemzeti érdeke az ország fejlődése szempontjából leginkább kedvező feltételek biztosítása és az oroszok életszínvonalának emelése. Putyin „békeszeretőnek” és „felelősnek” minősítette Oroszország politikáját. Mint mondta, hazája az ENSZ BT állandó tagjaként kiáll az olyan, a világszervezet alapokmányában rögzített elvek mellet, mint az államok szuverenitása és egyenlősége, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.