Aki megfázik, meghal - Írók egy mondatai a hajléktalanellenes törvénymódosításokról

társadalom
2018 október 13., 11:49
comments 160

Október 15-én lép hatályba az Alkotmány módosítása nyomán született új szabálysértési törvénynek az a passzusa, amely a hajléktalanságban élőket érinti, és az ez alapján hozott rendeletek. Ezek alapján szigorúbban fogják büntetni a hajléktalanságot. Ennek apropóján vasárnap 17 órára tüntetést hívtak össze a Kossuth térre.

A szervezők írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a hajléktalanellenes törvénymódosításokra. Többek közt ezek a mondatok születtek:

A múltunkban, a jelenünkben és a jövőnkben kormányzati módszerekkel életvitelszerűen tartózkodni tilos.
Babiczky Tibor

Ha hónapok óta ott ül az ovi előtt egy bőröndös bácsi, aggódsz-e érte, ha egy reggel nem látod?
Balogh Róbert

Negyven éve az állam biztosította a hajlékot és a világnézetet, ma már — annyi elkutyult gyár, öntudatébresztőnek szánt alázás után — csak a vélemény jár gyárilag, automatikusan, előre csomagolva, kicsontozva-kiporciózva mindenkinek… haladás, én már csak így szeretlek!
Bánki Éva

A legnagyobb vétség, ha semmit sem teszel, mert úgy gondolod, túl kevés, amit megtehetsz.
Csontos Erika

hová legyen: hisz élne még a megtagadás köveiből épült sáncon túli maradék helyen – de ezt a csonkult létjogát nagy tiltó piros iksszel már a törvény húzza át
Falcsik Mari

Tartózkodjunk az életvitelszerű embertelenségtől!
Hartay Csaba

„Nem város az, mi egy ember tulajdona” (Szophoklész: Antigoné)
Hevesi Judit

Tilos a vitel és tilos a hitel, tilos a szerű és tilos a szaru, tilos a köz és tilos a kösz, tilos az élet és tilos az étel meg a bevétel, és nincs kivétel!
Lackfi János

Kit az égbolt kupolája se védhet,
hol vegyen szállást, hol menedéket?
Ha meghidegül a részvét sokakban –
a törvény gyilkos lesz, pokoli katlan.
Molnár Krisztina Rita

Jónapot, úgyis megyek ide a boltba, mit hozzak, kaját, vagy inkább valami innivalót?
Lángh Júlia

Jogkövető magyar állampolgárként fogadom, hogy közterületen tartózkodni nem fogok, hanem az én beszédem életvitelszerűen lesz igen, igen, nem, nem.
Nádori Lídia

Hol hajtsa álomra a fejét a családjából kitagadott, az otthonából
kilakoltatott, a fizetőképtelenné vált munkanélküli?
Noth Zsuzsanna

Ha te is idegen vagy
a világon,
akkor összetartozunk
Pajor Tamás

Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják.
Dragomán György

A hatalom nem szereti, aki emberszámba veszi azt, akinek a hátán csizmás lábbal, sőt akár még hatlovas hintóval vagy tankkal is keresztül lehet gázolni.
Patak Márta

Aki megfázik, meghal.
Peer Krisztián

Mint mikor gyerekkorunkban házat rajzoltunk, ajtóval, két kis ablakkal, piros tetejére kéményt, amiből hurkolódva gomolygott a füst.
Radics Viktória

Tilos szerencsétlenül választani párt, szerencsétlenül válni, otthagyni a lakást az asszonynak és a gyerekeknek, és így utcára kerülni.
Szálinger Balázs

(via NLCafé)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.