Hivatalosan is vége a gender szakoknak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Augusztusban derült ki, hogy a kormány megszüntetné a társadalmi nemek tanulmánya szakot a felsőoktatásban. Az egyetemek 24 órát kaptak a javaslat véleményezésére. A kormánypárti politikusok azzal érveltek, hogy a társadalmi nemek kutatása nem tudomány, hanem ideológia, és amúgy sem akar senki “genderológust foglalkoztatni”.

Végül, múlt héten pénteken a Magyar Közlöny közzé tette az Orbán Viktor által szignózott kormányrendeletet, amelyben szerepel a következő sor: Hatályát veszti a 139/2015. (VI. 9.) Korm. rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat 115. Sora.

Ez a sor a társadalmi nemek szakott jelölte a mesterképzések jegyzékében. Azóta a sor a jogtárban üres, a rendelet szombaton hatályba is lépett.

Eltűntünk hirtelen. Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban - írta erről a Facebookon Pető Andrea, a CEU oktatója.

A rendeletmódosítás ugyanakkor leszögezi, “a legkésőbb a 2018. évi felsőoktatási felvételi eljárásban társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják”. Azaz az eddig felvett hallgatók befejezhetik a tanulmányiakat.

Arról, hogy mi szükség van egy gender szakra Magyarországon, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.