Hivatalosan is vége a gender szakoknak

oktatás
2018 október 15., 17:13
comments 474

Augusztusban derült ki, hogy a kormány megszüntetné a társadalmi nemek tanulmánya szakot a felsőoktatásban. Az egyetemek 24 órát kaptak a javaslat véleményezésére. A kormánypárti politikusok azzal érveltek, hogy a társadalmi nemek kutatása nem tudomány, hanem ideológia, és amúgy sem akar senki “genderológust foglalkoztatni”.

Végül, múlt héten pénteken a Magyar Közlöny közzé tette az Orbán Viktor által szignózott kormányrendeletet, amelyben szerepel a következő sor: Hatályát veszti a 139/2015. (VI. 9.) Korm. rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat 115. Sora.

Ez a sor a társadalmi nemek szakott jelölte a mesterképzések jegyzékében. Azóta a sor a jogtárban üres, a rendelet szombaton hatályba is lépett.

Eltűntünk hirtelen. Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban - írta erről a Facebookon Pető Andrea, a CEU oktatója.

A rendeletmódosítás ugyanakkor leszögezi, “a legkésőbb a 2018. évi felsőoktatási felvételi eljárásban társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják”. Azaz az eddig felvett hallgatók befejezhetik a tanulmányiakat.

Arról, hogy mi szükség van egy gender szakra Magyarországon, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt