Tavaly is elgázoltak egy járókelőt Encs közelében, csak akkor a gázoló elszelelt

baleset
2018 október 15., 18:04
comments 208

Múlt héten a teljes országos médiát megmozgatta az a hír, hogy egy 52 éves helyi nő elgázolt Encs Fügöd városrészének főutcáján egy ötéves kislányt. A gázolás után az utcán megjelentek a kislány rokonai is bántalmazták az autójából kiszálló, teljesen kétségbeesett nőt.

Csütörtökön mi is jártunk Encsen, ahol kiderült, teljesen mindennapos, hogy a kisvárosban gyerekek szaladgálnak az úttesten, a gázolás után történtekre pedig mindenki másképp emlékszik.

Úgy látszik azonban, hogy a borsodi kisváros közelében nem ez volt az egyetlen gázolás az utóbbi évben.

2017 októberében egy férfi a munkáltatója tehergépjárművével közlekedett a 39. számú főúton Encsről Gibárt felé. Mellette kiskorú gyermeke utazott. Ködös idő volt, rossz látási viszonyokkal. A főút mellett párhuzamosan vezet ugyan egy aszfaltozott kerékpárút, egy sötét ruházatot viselő személy azonban épphogy nem kerékpárúton gyalogolt, hanem a teherautóval azonos forgalmi sávban, egyező haladási irányban, az úttest jobb szélétől mintegy 1,2 méterre balra, szabálytalanul.

A sofőr a köd miatt csak kb. 15 méter távolságból észlelte a sértettet, akit a jármű jobb első részével 55 km/h-s sebességgel fékezés nélkül elütött.

A járókelő a baleset helyszínén életét vesztette, időszerű és szakszerű orvosi segítséggel sem lett volna elkerülhető a halála.

A sofőr az ütközést követően megállt és kiszállt a járműből, de segítséget nem nyújtott, és adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről. Gyermekét ezután hazavitte,

majd egyedül visszatért a baleset helyszínére, de nem hívott mentőt, segítséget akkor sem nyújtott és ismét távozott.

A gázoló ellen később eljárás indult, az Encsi Járásbíróság pedig hétfőn ítéletet is hozott az ügyében. Megállapították, hogy a vádlott vészfékezési féktávolságon belül észlelte a sértettet, így a baleset nem volt elkerülhető.

A tárgyaláson a vádlott részletes, tényfeltáró beismerő vallomást tett, így a bíróság a 2018. július 1. napjától hatályos új törvény rendelkezései szerint további bizonyítási eljárás nélkül ítéletet hozott az ügyében:

segítségnyújtás elmulasztása miatt 6 hónap fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Enyhítő körülmény volt a beismerő vallomásán túl, hogy a büntetlen előéletű vádlott közlekedési előélete kifogástalan volt, továbbá a személyi körülményei, azaz, hogy rendezett életet élt. Az azonban súlyosította a büntetést, hogy a baleset súlyos következménnyel járt - közölte a Miskolci Törvényszék.

Az egy héttel ezelőtti fügödi gázoláshoz képest itt nem gyűltek össze rokonok, a baleset pedig a település egy másik részéhez közel történt, Encs és az egyik közeli falu között, az országúton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.