Áder aláírta a lakástakarékok megszüntetéséről szóló törvénymódosítást

Megjelent a Magyar Közlönyben a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítása, azaz a módosítás hatályba lépett: a jövőben nem lehet lakástakarékpénztári megtakarításokat kötni úgy, hogy ahhoz az állam támogatást is adjon.

A módosítást villámtempóban, kivételes eljárásban, két nap alatt, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül tolta át a Fidesz-KNDP a Parlamenten.

A kormányzat különösebben részletesen nem indokolta, miért kellett hirtelen megszüntetni a több millió magyar állampolgár által már igénybe vett takarékossági formát.

A beterjesztő Bánki Erik a Parlamentben azzal indokolt, hogy a lakástakarékpénztári befizetésekkel csak a bankok jártak jól, „70 milliárdos” extra profitot szereztek, és a támogatásból nem épültek lakások. Hiába érdeklődött az ellenzék a részletekről, az állítások megalapozottságáról, többet nem árultak el a Fidesz-KDNP képviselői. 

Tállai András államtitkár azt mondta még, szerinte az állam számtalan lehetőséget az otthonteremtésre, például ott van a CSOK. 

A vitában felszólaló ellenzéki képviselők szerint:

  • azért nem szolgálta hatékonyan az otthonteremtést, mert eredetileg nem is erre lett létrehozva a lakástakarékpénztári rendszer.
  • Ha valóban segíteni szeretnének a kormánypárti képviselők, akkor korrigálnák a konstrukció hibáit, nem pedig megszüntetnék azt. Vagy bejelenték azt a támogatási formát, ahová a most felszabaduló összeg kerül.
  • Ha valóban extraprofit keletkezett volna a szolgáltatóknál, akkor nem hagyták volna nyolc évig változtatás nélkül a rendszert. 
  • Nyolc évig nem nyúltak hozzá, most két nap alatt döntenek róla úgy, hogy sem a lakosságot, sem a szakmát, sem a szakmában dolgozókat nem tájékoztatták megfelelően.

A módosításról tartott parlamenti vitáról itt írtunk részletes összefoglalót.

A magyar Bankszövetség keddi nyilatkozatában bírálta óvatosan a kormányt a lépés miatt.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.