Áder aláírta a lakástakarékok megszüntetéséről szóló törvénymódosítást

Tbg
gazdaság
2018 október 16., 17:36
comments 993

Megjelent a Magyar Közlönyben a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítása, azaz a módosítás hatályba lépett: a jövőben nem lehet lakástakarékpénztári megtakarításokat kötni úgy, hogy ahhoz az állam támogatást is adjon.

A módosítást villámtempóban, kivételes eljárásban, két nap alatt, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül tolta át a Fidesz-KNDP a Parlamenten.

A kormányzat különösebben részletesen nem indokolta, miért kellett hirtelen megszüntetni a több millió magyar állampolgár által már igénybe vett takarékossági formát.

A beterjesztő Bánki Erik a Parlamentben azzal indokolt, hogy a lakástakarékpénztári befizetésekkel csak a bankok jártak jól, „70 milliárdos” extra profitot szereztek, és a támogatásból nem épültek lakások. Hiába érdeklődött az ellenzék a részletekről, az állítások megalapozottságáról, többet nem árultak el a Fidesz-KDNP képviselői. 

Tállai András államtitkár azt mondta még, szerinte az állam számtalan lehetőséget az otthonteremtésre, például ott van a CSOK. 

A vitában felszólaló ellenzéki képviselők szerint:

  • azért nem szolgálta hatékonyan az otthonteremtést, mert eredetileg nem is erre lett létrehozva a lakástakarékpénztári rendszer.
  • Ha valóban segíteni szeretnének a kormánypárti képviselők, akkor korrigálnák a konstrukció hibáit, nem pedig megszüntetnék azt. Vagy bejelenték azt a támogatási formát, ahová a most felszabaduló összeg kerül.
  • Ha valóban extraprofit keletkezett volna a szolgáltatóknál, akkor nem hagyták volna nyolc évig változtatás nélkül a rendszert. 
  • Nyolc évig nem nyúltak hozzá, most két nap alatt döntenek róla úgy, hogy sem a lakosságot, sem a szakmát, sem a szakmában dolgozókat nem tájékoztatták megfelelően.

A módosításról tartott parlamenti vitáról itt írtunk részletes összefoglalót.

A magyar Bankszövetség keddi nyilatkozatában bírálta óvatosan a kormányt a lépés miatt.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.