Soha nem volt olyan alacsony a Duna Budapestnél mint most

„Rekord alacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg”

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel, miután kedd délelőtt 10 órakor 49 centiméteres vízállást mértek a fővárosban. Az eddigi negatív csúcs 51 centiméter volt, azt  1947. november 6-án rögzítették, írta még az OVF alapján az MTI.

A rekord egyenes következménye az augusztus eleje óta tartó csapadékszegény időjárásnak, és a szakemberek nem zárják ki, hogy a következő napokban további (negatív) csúcsdöntések következnek. Vasárnap Komáromban mértek rekordot. 

A Budapest alatti szakaszon kedden több helyen is megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.

Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti: a Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet, a hajósok a  oldalon a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról. (Címlapi és cím feletti kép: Máthé Zoltán/MTI/MTVA.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.