Egy tényfeltáró újságírót rágalmazott, 22 hónap börtönre ítélték az orosz propagandaoldal alapítóját Finnországban

Huszonkét hónap börtönbüntetést kapott az oroszbarát MV-Lehti finn internetes oldal alapítója, mert gyűlöletkampányt folytatott Jessikka Aro finn oknyomozó újságíró ellen – írta meg a BBC.

Az alapítóra, Ilja Janitskinre rágalmazás és hanyagság címén szabták ki a büntetést, emellett őt és a weboldal két másik szerzőjét 136 ezer euró (kb. 44 millió forint) kártérítésre kötelezték.

A BBC jelentése szerint Aró ellen gyűlöletkampányt indított a jobboldali, euroszkeptikus, oroszbarát írásairól ismert MV-Lehti. A finn újságírónő – aki az állami YLE munkatársa, és 2016-ban újságírói díjat kapott az oknyomozó munkásságáért – 2014-ben kezdett nyomozni a mára már ismertté vált, állami szinten propagandát és manipulatív internetes tartalmakat gyártó oroszországi trollgyárak után.

Jessikka Aro az orosz információs hadműveletekről beszélFotó: Frivärld Magasin/Youtube

A weboldal válaszul lejárató cikkeket írt az újságírónőről, például azt állítva róla, hogy kábítószerfüggő. Aro emellett halálos fenyegetéseket kapott, készült róla egy, a trollgyárak utáni nyomozását kifigurázó videó, és becsmérlő mémeket gyártottak róla, illetve a személyes adatai is felkerültek az internetre.

A HBL svéd híroldal közlése szerint az MV-Lehti ún. kutatója, Johan Backman többször megfenyegette Arót. A férfi egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott súlyos hanyagság miatt.

Janitskin tagadja, hogy bármi kapcsolata lenne Oroszországgal, míg Backman a New York Times szerint ismert támogatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és gyakran szerepel az orosz állami médiában. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.