Egy tényfeltáró újságírót rágalmazott, 22 hónap börtönre ítélték az orosz propagandaoldal alapítóját Finnországban

Huszonkét hónap börtönbüntetést kapott az oroszbarát MV-Lehti finn internetes oldal alapítója, mert gyűlöletkampányt folytatott Jessikka Aro finn oknyomozó újságíró ellen – írta meg a BBC.

Az alapítóra, Ilja Janitskinre rágalmazás és hanyagság címén szabták ki a büntetést, emellett őt és a weboldal két másik szerzőjét 136 ezer euró (kb. 44 millió forint) kártérítésre kötelezték.

A BBC jelentése szerint Aró ellen gyűlöletkampányt indított a jobboldali, euroszkeptikus, oroszbarát írásairól ismert MV-Lehti. A finn újságírónő – aki az állami YLE munkatársa, és 2016-ban újságírói díjat kapott az oknyomozó munkásságáért – 2014-ben kezdett nyomozni a mára már ismertté vált, állami szinten propagandát és manipulatív internetes tartalmakat gyártó oroszországi trollgyárak után.

Jessikka Aro az orosz információs hadműveletekről beszélFotó: Frivärld Magasin/Youtube

A weboldal válaszul lejárató cikkeket írt az újságírónőről, például azt állítva róla, hogy kábítószerfüggő. Aro emellett halálos fenyegetéseket kapott, készült róla egy, a trollgyárak utáni nyomozását kifigurázó videó, és becsmérlő mémeket gyártottak róla, illetve a személyes adatai is felkerültek az internetre.

A HBL svéd híroldal közlése szerint az MV-Lehti ún. kutatója, Johan Backman többször megfenyegette Arót. A férfi egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott súlyos hanyagság miatt.

Janitskin tagadja, hogy bármi kapcsolata lenne Oroszországgal, míg Backman a New York Times szerint ismert támogatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és gyakran szerepel az orosz állami médiában. (BBC/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.