Egy tényfeltáró újságírót rágalmazott, 22 hónap börtönre ítélték az orosz propagandaoldal alapítóját Finnországban

bűnügy
2018 október 18., 14:27

Huszonkét hónap börtönbüntetést kapott az oroszbarát MV-Lehti finn internetes oldal alapítója, mert gyűlöletkampányt folytatott Jessikka Aro finn oknyomozó újságíró ellen – írta meg a BBC.

Az alapítóra, Ilja Janitskinre rágalmazás és hanyagság címén szabták ki a büntetést, emellett őt és a weboldal két másik szerzőjét 136 ezer euró (kb. 44 millió forint) kártérítésre kötelezték.

A BBC jelentése szerint Aró ellen gyűlöletkampányt indított a jobboldali, euroszkeptikus, oroszbarát írásairól ismert MV-Lehti. A finn újságírónő – aki az állami YLE munkatársa, és 2016-ban újságírói díjat kapott az oknyomozó munkásságáért – 2014-ben kezdett nyomozni a mára már ismertté vált, állami szinten propagandát és manipulatív internetes tartalmakat gyártó oroszországi trollgyárak után.

Jessikka Aro az orosz információs hadműveletekről beszél
photo_camera Jessikka Aro az orosz információs hadműveletekről beszél Fotó: Frivärld Magasin/Youtube

A weboldal válaszul lejárató cikkeket írt az újságírónőről, például azt állítva róla, hogy kábítószerfüggő. Aro emellett halálos fenyegetéseket kapott, készült róla egy, a trollgyárak utáni nyomozását kifigurázó videó, és becsmérlő mémeket gyártottak róla, illetve a személyes adatai is felkerültek az internetre.

A HBL svéd híroldal közlése szerint az MV-Lehti ún. kutatója, Johan Backman többször megfenyegette Arót. A férfi egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott súlyos hanyagság miatt.

Janitskin tagadja, hogy bármi kapcsolata lenne Oroszországgal, míg Backman a New York Times szerint ismert támogatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és gyakran szerepel az orosz állami médiában. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.