Mégsem a Zöldekkel alakítana koalíciót a CSU Bajorországban

Több 444 videó?
Szeretném

Miután a keresztényszociális CSU elvesztette az abszolút többségét a bajorországi választáson, a várakozásokkal ellentétben mégsem a második legtöbb szavazatot kapó Zöldekkel kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat, hanem a helyi balliberális-centrista-környezetvédő protesztpárttal, a  Freie Wähler Bayernnel.

Bár szerdán a Zöldekkel is leültek tárgyalni, de rájöttek, hogy a Freien Wähler közelebb áll hozzájuk. A tárgyalások pénteken vagy hétfőn folytatódhatnak, amivel viszonylag sietniük kell, mert a bajor alkotmány miatt nem húzódhat sokáig az átmeneti időszak. Így legkésőbb november 5-ig össze kell ülnie az új tartományi parlamentnek, egy héttel később pedig a miniszterelnököt is meg kell választani. 

A CSU 85 helyet tudott szerezni vasárnap, a  Freie Wähler pedig 27-et, így viszonylag kényelmes többségük lehet a 205 fős tartományi parlamentben. 

A Zöldek csalódottak voltak a CSU döntése miatt, úgy érzik, hogy a párt a könnyebb utat választotta, ami azt jelenti, hogy minden úgy megy tovább, ahogy eddig volt. (Spiegel