Sikló: 69 fát vágnak ki a Gellért-hegyen és valószínűleg kitiltják a turistabuszokat

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

“A beruházás egyik célja, hogy a Gellért-hegyet mentesítse a tömeges buszforgalom okozta természetkárosítástól.”

Ezt válaszolta a BKK arra a kérdésünkre, hogy a Gellért-hegyre tervezett, negyedrészben a főváros közlekedési cégének a tulajdonában álló sikló miatt tényleg lesz-e turistabusz-tilalom.

A sikló mögött álló cégben 25 százaléka van a BKK-nak, a többségi, 75 százalékos pakett két magánbefektető között oszlik meg, akik közül az egyik a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Horváth Gábor.

“A BKK vezérigazgatója 2013 februárjában nyilatkozatban vállalt kötelezettséget arra, hogy a Sikló megépülésekor kezdeményezi a „turisztikai célú buszjáratok” Gellért-hegyre történő behajtásának megtiltását a hegy tehermentesítése és a környezet megóvása érdekében”

- idézte fel a Budapesti Közlekedési Központ.

Az azonban a válaszból is érezhető volt, hogy ez azért nem minden ízében lezárt ügy:

“Ennek lehetséges formáját és mértékét a beruházással egyidejűleg vizsgálják majd meg az érintettek a többségi tulajdonos által addig kidolgozandó prognózisok, gazdasági számítások felhasználásával.”

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy a siklóépítéshez a cég nemcsak a környezetvédelmi, de a fakivágási engedélyt is megkapta. Ám ennél többet akkor még nem tudtunk megíni, mert az illetékes Pest megyei kormányhivatal titkolózik és nem hajlandó válaszolni a témára vonatkozó kérdésekre. Azóta más forrásból megtudtam, hogy a több éve kiadott engedély 69 fa kivágására szól, amiket újakkal kell pótolni.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.