Sikló: 69 fát vágnak ki a Gellért-hegyen és valószínűleg kitiltják a turistabuszokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

“A beruházás egyik célja, hogy a Gellért-hegyet mentesítse a tömeges buszforgalom okozta természetkárosítástól.”

Ezt válaszolta a BKK arra a kérdésünkre, hogy a Gellért-hegyre tervezett, negyedrészben a főváros közlekedési cégének a tulajdonában álló sikló miatt tényleg lesz-e turistabusz-tilalom.

A sikló mögött álló cégben 25 százaléka van a BKK-nak, a többségi, 75 százalékos pakett két magánbefektető között oszlik meg, akik közül az egyik a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Horváth Gábor.

“A BKK vezérigazgatója 2013 februárjában nyilatkozatban vállalt kötelezettséget arra, hogy a Sikló megépülésekor kezdeményezi a „turisztikai célú buszjáratok” Gellért-hegyre történő behajtásának megtiltását a hegy tehermentesítése és a környezet megóvása érdekében”

- idézte fel a Budapesti Közlekedési Központ.

Az azonban a válaszból is érezhető volt, hogy ez azért nem minden ízében lezárt ügy:

“Ennek lehetséges formáját és mértékét a beruházással egyidejűleg vizsgálják majd meg az érintettek a többségi tulajdonos által addig kidolgozandó prognózisok, gazdasági számítások felhasználásával.”

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy a siklóépítéshez a cég nemcsak a környezetvédelmi, de a fakivágási engedélyt is megkapta. Ám ennél többet akkor még nem tudtunk megíni, mert az illetékes Pest megyei kormányhivatal titkolózik és nem hajlandó válaszolni a témára vonatkozó kérdésekre. Azóta más forrásból megtudtam, hogy a több éve kiadott engedély 69 fa kivágására szól, amiket újakkal kell pótolni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.