A lengyel kormány engedett az EU felszólításának, és felfüggesztik az új bírák kinevezését

külföld
2018 október 21., 05:56
comments 116

A lengyel igazságügyi miniszter szombat délután bejelentette, hogy mivel Lengyelország az EU tagja, a kormánya betartja az unió törvényeit - és ezzel arra utalt, hogy felfüggesztik a legfelsőbb bíróság átalakítását.

A lengyel igazságügyi reform már régóta komoly vitát okoz a varsói kormány és az EU-s intézmények között. Az Európai Bizottság szerint a bíróságok fokozott politikai ellenőrzése a hatalmi ágak szétválasztásának elvével ellenkezik, és ezért elindították az EU alapszerződésének hetes cikkelye szerinti eljárást a lengyel kormány ellen. Ugyanezt az eljárást indította el az Európai Parlament a magyar kormánnyal szemben idén szeptemberben.

„Alkotmány” feliratú táblát mutat egy krakkói tüntető, aki az igazságügyi reform ellen vonult utcára 2018. szeptember 22-én.
photo_camera "Alkotmány" feliratú táblát mutat egy krakkói tüntető, aki az igazságügyi reform ellen vonult utcára. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A vita egyik legélesebb pontja, hogy a reformok értelmében nyugdíjazták a lengyel legfelsőbb bíróság több tagját, és elkezdték a helyüket új bírákkal feltölteni. Az Európai Bizottság közben kötelezettségszegési eljárást indított a törvény ellen, és ez az eljárás megegyezés híján már az EU luxemburgi bírósága előtt van. A bizottság azt kérte az EU bíróságától, hogy szólítsa fel a lengyel kormányt, hogy ameddig nincs ítélet, addig függesszék fel az új törvény alkalmazását. Ezt kérték egyébként a lengyel legfelsőbb bíróság tagjai is.

A lengyel kormány most elfogadta a felfüggesztést, és közölték, hogy a 27 új bíró folyamatban lévő kinevezését egyelőre leállítják. 

A döntés belpolitikai jelentőségét növeli, hogy vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Lengyelországban. (euobserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.