Bíróság elé állítják a svéd nőt, aki megakadályozta egy afgán menekült kiutasítását

A légi közlekedés szabályainak megsértéséért bíróság elé kell állnia Elin Ersson svéd egyetemistának. 

Ő volt az, aki addig nem volt hajlandó leülni egy repülőgépen a székébe, ameddig le nem szállítottak róla egy kiutasított afgán menekültet, akit éppen deportálni akartak a svéd hatóságok. Állósztrájkját videóra vette, amit már 13 millió alkalommal tekintettek meg azóta. Az utasok közül sokan, többek között egy komplett focicsapat is csatlakozott hozzá, szintén felállva a helyükről, akadályozva a gép indulását. A felvétel szerint a sikeres demonstrációja után az utasok többséggel megtapsolta az akcióját. Itt írtunk részletesen az esetről. 

Elin Ersson egymaga megakadályozta egy afgán menedékkérő deportálását.Fotó: Elin Ersson / Facebook

Azóta az afgán férfit - akit azért utasítottak ki, mert bűncselekményt követett el - már deportálták Svédországból, egy másik géppel. Elin Ersson akkoriban azt mondta, hogy nem azt akarta, hogy a férfi megússza a felelősségre vonást, hanem azt, hogy Svédországban tölthesse le a büntetését, mert Afganisztában az élete, és nem csak a szabadsága lehetett veszélyben.

Mivel Ersson nem követte a gép kapitányának és személyzetének leülésre felszólító utasítását, ezért büntetés vár rá. Pénzbüntetésre és akár fél év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha a bíróság a legsúlyosabb tétel kiszabásáról döntene. (guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.