Bíróság elé állítják a svéd nőt, aki megakadályozta egy afgán menekült kiutasítását

A légi közlekedés szabályainak megsértéséért bíróság elé kell állnia Elin Ersson svéd egyetemistának. 

Ő volt az, aki addig nem volt hajlandó leülni egy repülőgépen a székébe, ameddig le nem szállítottak róla egy kiutasított afgán menekültet, akit éppen deportálni akartak a svéd hatóságok. Állósztrájkját videóra vette, amit már 13 millió alkalommal tekintettek meg azóta. Az utasok közül sokan, többek között egy komplett focicsapat is csatlakozott hozzá, szintén felállva a helyükről, akadályozva a gép indulását. A felvétel szerint a sikeres demonstrációja után az utasok többséggel megtapsolta az akcióját. Itt írtunk részletesen az esetről. 

Elin Ersson egymaga megakadályozta egy afgán menedékkérő deportálását.Fotó: Elin Ersson / Facebook

Azóta az afgán férfit - akit azért utasítottak ki, mert bűncselekményt követett el - már deportálták Svédországból, egy másik géppel. Elin Ersson akkoriban azt mondta, hogy nem azt akarta, hogy a férfi megússza a felelősségre vonást, hanem azt, hogy Svédországban tölthesse le a büntetését, mert Afganisztában az élete, és nem csak a szabadsága lehetett veszélyben.

Mivel Ersson nem követte a gép kapitányának és személyzetének leülésre felszólító utasítását, ezért büntetés vár rá. Pénzbüntetésre és akár fél év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha a bíróság a legsúlyosabb tétel kiszabásáról döntene. (guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.