Heiko Maas: Az USA-nak át kellene gondolnia az oroszokkal kötött atomszerződés felmondásának következményeit

2018 október 21., vasárnap 12:16
80

Az amerikai kormány azt állítja, hogy az oroszok évek óta megszegik az INF-t, ezért semmi értelme, hogy ők meg korlátozzák magukat, így hát szombaton Trump bejelentette, hogy felbontják a szerződést. Gavin Williamson brit hadügyminiszter közölte, hogy a kormánya teljes mértékben támogatja az USA döntését.

A szerződés felmondásának következtében Európában újra megjelenhetnek ezek a kisebb hatótávolságú nukleáris fegyverek, amelyekkel egy kontinensen belüli atomháborút is lehetne vívni.

Heiko Maas Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Heiko Maas felhívta a figyelmet, hogy az USA-nak át kellene gondolnia a döntése következményeit Európára és a világra nézve. A német külügyminiszter közleménye szerint az egyezmény egy fontos pillére volt az európai biztonsági rendszerünknek, és Oroszországot többször felszólították, hogy reagáljon a vádakra.

Heiko Maas volt az, aki augusztusban leírta egy új német Amerika-stratégia alapjait, aminek az értelmében az EU-nak az Egyesült Államok ellensúlyává kellene válnia. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt