Heiko Maas: Az USA-nak át kellene gondolnia az oroszokkal kötött atomszerződés felmondásának következményeit

külföld
2018 október 21., 12:16
comments 80

Az amerikai kormány azt állítja, hogy az oroszok évek óta megszegik az INF-t, ezért semmi értelme, hogy ők meg korlátozzák magukat, így hát szombaton Trump bejelentette, hogy felbontják a szerződést. Gavin Williamson brit hadügyminiszter közölte, hogy a kormánya teljes mértékben támogatja az USA döntését.

A szerződés felmondásának következtében Európában újra megjelenhetnek ezek a kisebb hatótávolságú nukleáris fegyverek, amelyekkel egy kontinensen belüli atomháborút is lehetne vívni.

Heiko Maas
photo_camera Heiko Maas Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Heiko Maas felhívta a figyelmet, hogy az USA-nak át kellene gondolnia a döntése következményeit Európára és a világra nézve. A német külügyminiszter közleménye szerint az egyezmény egy fontos pillére volt az európai biztonsági rendszerünknek, és Oroszországot többször felszólították, hogy reagáljon a vádakra.

Heiko Maas volt az, aki augusztusban leírta egy új német Amerika-stratégia alapjait, aminek az értelmében az EU-nak az Egyesült Államok ellensúlyává kellene válnia. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.