NEAK: Nem igaz, hogy fizetni kellene az ellátásért azoknak, akiknek nincs rendben a tb-je

Tbg
Egészségügy
2018 október 22., 14:50
comments 160

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő alaptalannak nevezte a Népszava cikkét, miszerint a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért.

Mint közleményükben írják, a Népszava által említett jogszabály-módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a Magyarországon kiadott EU kártya terhére jogalap nélkül vesznek igénybe külföldön ellátást. Mint írják a javaslat az uniós rendelkezések betartása miatt készült.

Frissítés, 19:49 - A Népszava a NEAK reakciója után frissítette cikkét, amelyben állítják, a birtokukba került jogszabálymódosításból egyértelműen kiderül, hogy mindenki

„Ezzel szemben a lapunk birtokunkban lévő javaslat – egy több mint 60 oldalas dokumentum – 17. paragrafusában az áll, hogy az Egészségbiztosításról szóló törvény »az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása címe a következő 35/B paragrafussal egészül ki.«

»35/B§ Az, aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe az E-Alap terhére, az egészségbiztosítási szerv tudomására jutásától számított öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére.«”

A Népszava frissítésére a NEAK még nem reagált. 

A NEAK teljes közleménye:

Tisztelt Szerkesztőség!

A Népszava Sokkterápia: kifizettetik az orvosi kezelést c. cikkével kapcsolatosan a következő közleményt tesszük közzé.

Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért.

Egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte.

Téves, félrevezető, és az ellátásra szoruló betegeket minden indok nélkül riogató az a cikk, amely a mai Népszavában jelent meg. Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe.

Nem változik és rosszhiszemű az-az állítás is, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek ki kellene fizetni a tervezet szerint az ellátás költségeit. Erre vonatkozóan a Népszava állításával szemben egyetlen jogszabály módosító javaslat sem készült. A jogszabály tervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott javaslatot az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK.

Üdvözlettel:

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.