Adatkezelési aggályok miatt száll ki a Google okosváros-projektjéből a téma szakértője

Egy adatkezelési és privacy-kérdésekkel foglalkozó szakértő távozott abból az okosvárosprojektből, amit a Google anyacége, az Alphabet próbál felépíteni Torontóban. 

A Google alá tartozó Sidewalk Labs felel a techóriás városfejlesztési ötleteiért, a kutatások fő csapásiránya pedig abba az irányba halad, hogy hogyan lehet az internetre kapcsolt eszközök és az új technológiai megoldások révén radikálisan átalakítani a városokat, illetve az ott élők életét. 

Egy jó hangulatú kampánykép a tökéletes megfigyelőváros megépítése eléFotó: PST

Ebből a projektből nőtt ki a torontói építkezés ötlete: 4,9 hektáron terveztek ide Quayside néven egy okosvárost, ami laboratóriumi környezete lehetne az összes megszülető fejlesztésnek, az önvezető autóktól kezdve az online összekapcsolt megfigyelő és adatfeldolgozó rendszereknek. 

A városi életet alapjaiban felforgatni kívánó projekt azonban egy sor akadályba ütközött: egyrészt a torontóiak sem nézték jó szemmel a melléjük tervezett hightech-mintavárosrészt, másrészt sok kritika fogalmazódott meg azzal kapcsolatban is, hogy privacy szempontból mennyire lenne jó egy olyan városban élni, amely folyamatosan megfigyeli és elemzi az ott élők minden mozdulatát.

Ezeket a hangokat erősítheti fel most az, hogy távozott a projektből Ann Cavoukian, aki korábban Ontario állam privacy-biztosa volt. Nemrég egy másik tanácsadó is otthagyta a projektet, hasonló aggályokat pedzegetve. 

Cavoukian elmondása szerint távozása azzal függ össze, hogy a Sidewalk Labs a tervek szerint harmadik felek, így vállalatok és fejlesztők részére is hozzáférést biztosítana olyan adatokhoz, melyek alapján a városlakók azonosíthatóak lennének. 

A Sidewalk Labs a tervek szerint amúgy azzal számol, hogy a torontói művárosrészben kidolgozott technológiákat értékesítheti majd más városok számára. Azaz ami itt adatkezelési problémaként merül fel, az hamarosan jóval több embert érinthet, mint ahányan a techvárosrészben élni fognak. 

Arról, hogy hogyan vált mára az adat a legfontosabb nyersanyaggá, és e körül hogyan jöttek létre óriás monopóliumok, nemrég részletesen is írtunk

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.