Miután Hasogdzsi fia lekezelt a szaúdi királlyal, elhagyta az országot

külföld
2018 október 25., 18:15
comments 141

Elhagyta Szaúd-Arábiát az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró fia, Szalah Hasogdzsi. A Reuters a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az amerikai-szaúdi kettős állampolgárságú férfi Washingtonba utazott, pedig rá is kiutazási tilalom volt érvényben. Szalah Hasogdzsi kedden még a szaúdi királlyal és a koronaherceggel találkozott Rijádban.

A koronaherceg és a király találkozik Hasogdzsi családjával
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán azt mondta, az újságíró megölése undorító incidens volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtotta végre. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.