Miután Hasogdzsi fia lekezelt a szaúdi királlyal, elhagyta az országot

Elhagyta Szaúd-Arábiát az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró fia, Szalah Hasogdzsi. A Reuters a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az amerikai-szaúdi kettős állampolgárságú férfi Washingtonba utazott, pedig rá is kiutazási tilalom volt érvényben. Szalah Hasogdzsi kedden még a szaúdi királlyal és a koronaherceggel találkozott Rijádban. 

Fotó: HANDOUT/AFP

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán azt mondta, az újságíró megölése undorító incidens volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtotta végre. (Reuters/MTI)