Macron a CEU-ról is beszélt szlovákiai látogatásán

külföld
2018 október 26., 18:47
comments 244

Csak egy Európai Unió létezik, az nem osztható nyugati és keleti vagy régi és új részre - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő, miután Andrej Kiska szlovák államfővel tárgyalt pénteken Pozsonyban.

Macron, aki első alkalommal tett hivatalos látogatást Szlovákiában, az egykori Csehszlovákia létrejöttének 100. évfordulója alkalmából érkezett Pozsonyba. A francia elnök először Andrej Kiska szlovák elnökkel, majd Peter Pellegrini kormányfővel találkozott.

Macron a szlovák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha az EU előre akar haladni, ahhoz egyetértésre van szükség minden tagállam részéről, mert csak egy EU létezik, s az nem osztható nyugati és keleti, illetve régi és új részre.

„Sokan azt állítják, hogy megosztottság van a régi és az új tagállamok között, én ezt nem így gondolom. Mindannyian hozzájárultak Európa újraegyesítéséhez, és ez elkötelezettségük bizonyítéka” - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a francia államfő nyilatkozatát.

Egy, a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő újságírói kérdésre válaszolva Macron aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, hangsúlyozva: „nem szabad engedni azoknak, akik eltérnek a közös értékektől. Megvizsgáljuk, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy a magyar nép hozzáférjen a minőségi tudáshoz, és hogy ne üldözzék el a tanárokat. Azt hiszem, hogy ez feltétlen feladatunk.”

„Az Európai Unió nem a probléma, hanem a megoldás” - jelentette ki a találkozót követő sajtótájékoztatón Andrej Kiska, aki leszögezte: Szlovákiának létérdeke, hogy az EU része legyen. A szlovák elnök ugyancsak kiállt az egységes és oszthatatlan unió mellett, támogatásáról biztosította az uniós tagországok integrációjának elmélyítését s annak a véleményének is hangot adott, hogy az Európát érintő legnagyobb problémákat, például a migrációt, egyetlen tagállam sem tudja egyedül megoldani.

A Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel tartott találkozója után Macron óvott a nacionalizmus további növekedésétől Európában. Nem elég a nacionalistákat erkölcsileg elítélni, amiért le akarják bontani Európát, anélkül, hogy tartalmilag is bírálnánk abszurd javaslataikat - jelentette ki a francia elnök. „Kérdezzék meg a nacionalistákat, milyen megoldást tudnak közösen javasolni, nézzék csak, hogy a magyar nacionalisták egyetértenek-e az olasz nacionalistákkal, és tudnak-e közös megoldásokat találni?” - tette fel a kérdést a francia elnök.

Macron és Pellegrini
photo_camera Macron és Pellegrini Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Szlovákia az EU felelősségteljes partnere akar lenni, és minden olyan tevékenységből is részt akar vállalni, amely az unió egységének felfrissítését, erejének és védelmének megerősítését célozza - jelentette ki a francia elnökkel tartott találkozója után Peter Pellegrini. A szlovák miniszterelnök értékelte a francia elnöknek az európai integráció elmélyítése irányába tett lépéseit, és kijelentette: Szlovákia részese kíván lenni ennek a modern és dinamikus hullámnak.

A szlovák kormányfő az euróövezet tagállamai közötti integráció elmélyítésének lehetőségei mellett védelmi célú projektekről, valamint a két ország közötti - a kibernetikai védelem terén tervezett - együttműködésről is tárgyalt a francia elnökkel. Előbbivel kapcsolatban elmondta: támogatja azt a felvetést, hogy az emelkedő tendenciát mutató védelmi költségvetések mind nagyobb hányadát az európai piacon kellene elkölteni.

A francia elnök a szlovák kormányfővel tartott találkozója után részt vett egy Európa jövőjéről rendezett pozsonyi fórumon is, ahol azt a véleményét hangoztatta, hogy több olyan kérdés van, köztük a migrációé, amelyre európai szinten jobb válaszokat lehet adni, mint nemzeti szinten. Kijelentette: az Európa jövőjéről folyó vitában nem szabad teret adni azoknak, akik azt tönkre akarják tenni. Azt mondta, „vannak akik elfogadhatatlan ideákkal játszanak”. Ilyennek tartja azt is, ha Brüsszelt Moszkvához hasonlítják, mert  Brüsszel Moszkvával ellentétben szabad választás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.