Elítéltek egy osztrák nőt, amiért pedofilnak nevezte Mohamed prófétát, és a strasbourgi bíróság szerint ez rendben van

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy nem sérült egy osztrák nő szólásszabadsághoz való joga, amikor elítélték azért, mert pedofilnak nevezte Mohamed prófétát.

A strasbourgi bíróság csütörtökön úgy döntött, az osztrák bíróságok „körültekintően vetették össze a nő véleménynyilvánításhoz való jogát másoknak azzal a jogával, hogy megvédjék a vallási érzéseiket”.

A negyvenes évei végén járó, csak E. S.-ként említett nő 2009-ben két nyilvános szemináriumon azt állította, hogy az 1400 évvel ezelőtt élt Mohamed próféta házasságkötése egy fiatal lánnyal olyan, mint a pedofília. (A nő nem alaptalanul mondta ezt: a próféta halála után született feljegyzések szerint Mohamed 6 éves korában jegyezte el a legkedvesebb feleségét a 11 közül, Ajsát, és a kislány 9 éves korában hálták el a nászt.)

Egy bécsi bíróság a nőt 2011-ben vallási tanok becsmérléséért 480 euró megfizetésére plusz az ügyvédi költségek kifizetésére kötelezte. Az ítéletet később egy osztrák fellebbviteli bíróság is fenntartotta.

Emberi Jogok Európai Bíróságának strasbourgi központja.Fotó: Violetta Kuhn/dpa/AFP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy az osztrák bíróság döntése „a vallási béke megőrzésének legitim célját szolgálta”. (New York Times)