Macron íróasztala fölött egy magyar festő képe lóg

MŰVÉSZET
2018 október 28., 16:49
comments 211

Makláry Kálmán galerista vette észre, hogy milyen kép lóg Emmanuel Macron francia elnök dolgozószobájában: a külföldön a legismertebb magyar festők közé tartozó Hantai Simon egyik korszakos alkotása, az Écriture rose, vagyis Rózsaszín írás.

Ez abból a fotóból derül ki, amelyet Macron házi fényképésze rakott ki az Instagramra, különösebb kommentár nélkül.

link Forrás

A Pompidou központ honlapján annyi szerepel, hogy a festmény „külső helyszínen” található, tehát az a legvalószínűbb, hogy a múzeum kölcsönadta az Elysee-palotának.

Hantai Simon magyarországi német családba született, itthon is tanult, de 1949-től Párizsban élt. A Ludwig Múzeum a 2014-es nagy retrospektívja idején így foglalta össze a pályáját:

„Párizsba való emigrációja után megismerkedett André Bretonnal és körével, melynek hatására erőteljes színvilágú vásznait fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal borította be, műfaji és technikai kísérleteket folytatott. Első kiállítását Breton rendezte 1953-ban, Párizsban, s a kiállítás katalógusában nagy ígéretként méltatta Hantai munkáit. A szürrealista képekkel párhuzamosan, a folyamatos kísérletezés eredményeként festészete egyre erőteljesebben gesztuálissá vált: a New York-i iskola párizsi bemutatkozásával az absztrakt expresszionizmus hatása alá került, mindenekelőtt Pollock festészete motiválta közeledését a gesztusfestészethez. A hatvanas évektől egy sajátos képkészítési technikát (ún. pliage) dolgozott ki: a vászon hajtogatásával, gyűrésével és festésével hatalmas felületeken sajátos, absztrakt mintázatokat alkotott... 1982-ben Hantai képviselte Franciaországot a Velencei Biennálén; ezt követően döntött úgy, hogy egy időre visszavonul a nyilvánosságtól.”

Van némi iróniája, hogy bár a 2008-ban elhunyt Hantai irtózott a műkereskedelem világától, két éve több mint 4 millió euróért kelt el egy képe - ez volt a legmagasabb összeg, amelyet magyar vagy magyar származású festő képéért aukción fizettek valaha.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.