Merkel koalíciós partnere elfogadhatatlannak nevezte a kormányuk állapotát, de egyelőre nem lép ki belőle

külföld
2018 október 28., 21:55
comments 42

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén - hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási választás után.

Andrea Nahles, az SPD elnöke elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy „menetrendet” - munkatervet - , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát. 

Andrea Nahles egy Willy Brandt-szobor előtt tart sajtótájékoztatót a választás estéjén
photo_camera Andrea Nahles egy Willy Brandt-szobor előtt tart sajtótájékoztatót a választás estéjén Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A ciklus félidejére - 2019-re - időzített számvetésen pedig ennek a tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást 

- mondta a szociáldemokraták vezetője. Nahles hozzátette: arra számít, hogy a koalíciós partnernél, a CDU/CSU pártszövetségnél „tartalmi és személyi” következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak, a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

Ez talán keményen hangzik, de a hesseni választás előtt az volt a fő kérdés, hogy az SPD borítja-e azonnal az asztalt. Az, hogy kivárnak, a felemás eredményeknek is köszönhető: a Guardiannek nyilatkozó elemző például azt mondta, hogy Merkel csak akkor nem úszta volna meg épségben ezt a választást, ha a CDU-s tartományi kormányfő helyett egy másik párt alakíthatna kormányt. De erre az előzetes eredmények alapján kicsi az esély: a CDU nélkül nehezen elképzelhető egy kormányképes koalíció.

A három legesélyesebb hesseni jelölt: Thorsten Schaefer-Guembel (SPD), Tarek Al-Wazir (Zöldek) és Volker Bouffier (CDU)
photo_camera A három legesélyesebb hesseni jelölt: Thorsten Schaefer-Guembel (SPD), Tarek Al-Wazir (Zöldek) és Volker Bouffier (CDU) Fotó: OLIVER DIETZE/dpa Picture-Alliance/AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására. „Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról”, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról  - tette hozzá Merkel pártjának főtitkára, aki szerint a szövetségi kormány „jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták”. (Guardian, Euractiv, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.