Merkel koalíciós partnere elfogadhatatlannak nevezte a kormányuk állapotát, de egyelőre nem lép ki belőle

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén - hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási választás után.

Andrea Nahles, az SPD elnöke elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy „menetrendet” - munkatervet - , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát. 

Andrea Nahles egy Willy Brandt-szobor előtt tart sajtótájékoztatót a választás estéjénFotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A ciklus félidejére - 2019-re - időzített számvetésen pedig ennek a tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást 

- mondta a szociáldemokraták vezetője. Nahles hozzátette: arra számít, hogy a koalíciós partnernél, a CDU/CSU pártszövetségnél „tartalmi és személyi” következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak, a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

Ez talán keményen hangzik, de a hesseni választás előtt az volt a fő kérdés, hogy az SPD borítja-e azonnal az asztalt. Az, hogy kivárnak, a felemás eredményeknek is köszönhető: a Guardiannek nyilatkozó elemző például azt mondta, hogy Merkel csak akkor nem úszta volna meg épségben ezt a választást, ha a CDU-s tartományi kormányfő helyett egy másik párt alakíthatna kormányt. De erre az előzetes eredmények alapján kicsi az esély: a CDU nélkül nehezen elképzelhető egy kormányképes koalíció.

A három legesélyesebb hesseni jelölt: Thorsten Schaefer-Guembel (SPD), Tarek Al-Wazir (Zöldek) és Volker Bouffier (CDU)Fotó: OLIVER DIETZE/dpa Picture-Alliance/AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására. „Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról”, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról  - tette hozzá Merkel pártjának főtitkára, aki szerint a szövetségi kormány „jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták”. (Guardian, Euractiv, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.