Macron szerint Merkel méltóságteljes döntést hozott

külföld
2018 október 29., 19:05
comments 76

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy fokozatosan visszavonul a politikából.

Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a 2021-ig szóló lesz az utolsó kancellári ciklusa.

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

„Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom” - hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek mellett, illetve azt is, hogy eddig is nagy bátorsággal vezette országát. Legfontosabb európai szövetségese szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot Merkel döntése a szélsőjobboldali erők erősödése miatt Németországban, illetve Európa-szerte. „Aggódom emiatt, de mindez motivál is. Ha megerősödik a szélsőjobboldal, akkor ez azért van, mert más pártok nem tudnak válaszokat adni az emberek dühére, vagy aggodalmaira” - mondta Macron, aki szerint ezért van szükség demokratikus és hiteles válaszra a demagógia minden formájával szemben.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter nyilatkozatban méltatta a német kancellár fontos szerepét az Európai Unió stabilizálásában, és támogatásáról biztosította Angela Merkelt hivatali ideje fennmaradó részére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.