Pittsburghi zsidó vezetők tiltakoznak Trump látogatása ellen, és követelik, hogy határolódjon el a nacionalistáktól

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Több mint 16 ezren írták alá két nap alatt azt a nyílt levelet, amit egy pittsburghi központú zsidó szervezet tett közzé a szombati Squirrel Hill-i zsinagógában történt, 11 áldozatot követelő lövöldözés miatt. 

A Tree of Life zsinagógában zajlott vérengzés a legtöbb zsidó áldozatot követelő támadás volt az Egyesült Államok történetében. Az antiszemita nézeteit korábban nyíltan vállaló és terjesztő Robert Bowers „halál a zsidókra” kiáltást követően kezdett tüzelni egy AR-15-ös gépkarabéllyal.

Trump beszél újságírók előtt szombat délután Marylandben, nem sokkal a Squirrel Hill-i zsinagógát ért, 11 halálos áldozatot követelő támadás utánFotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A felhívás szövege szerint Donald Trump amerikai elnököt nem látják szívesen a városban egészen addig, amíg kategorikusan el nem határolódik a fehér nacionalizmus amerikai követőitől. A levelet a Bend the Arc progresszív amerikai zsidó szervezet 11 pittsburghi illetőségű vezetője jegyezte, és egyetlen nap alatt több mint 16 ezren írták alá. 

A szövegben az áll, hogy Trump az elmúlt három évben politikájával és retorikájával csak bátorította a fehér nacionalista mozgalmakat:

„Hiába nevezted a gyilkost magad is gonosznak, a tegnapi erőszak az általad teremtett hangulat és hatás eredménye”

A levél felsorolja, milyen kisebbségek ellen szítja a hangulatot az amerikai elnök - a Bend the Arc szerint Trump szándékosan aláásta megnyilatkozásaival a muszlimok, a szexuális kisebbségek és a fogyatékkal élő biztonságát. 

Trump szombaton úgy nyilatkozott, hogy kormánya visszautasítja minden formáját az antiszemitizmusnak, és a bűnösnek bűnhődnie kell. Azt is nyilatkozta, hogy a támadásnak nem sok köze van a fegyverviselésről szóló szövetségi törvényeknek, és az öldöklés megelőzhető lett volna, ha fegyveres őr van jelen a zsinagógában. 

A levél négy kiemelt állítással zárul. Ezek lényege, hogy nem látják szívesen Trumpot, amíg el nem határolódik a fehér nacionalistáktól, amíg nem hagy fel a kisebbségek megbélyegzésével, a bevándorlók és menekültek támadásával, és amíg nem kötelezi el magát egy olyan demokratikus politika mellett, amely minden amerikai méltóságát egyaránt fontosnak tartja. 

A Bende the Arc 2012-ben alapították, három évvel később a szervezeten belül alakult meg az első zsidó politikai akcióbizottság (PAC) Alexander Soros támogatásával, melynek ma már deklarált célja minden olyan kisebbségi csoport segítése, amelyet fenyegetés ér a Trump-adminisztráció részéről. (Washington Post)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.