Meghalt Mario Segale, az „igazi Super Mario”

Játék
2018 november 02., 14:58
comments 62
Super Mario-bábuval pózol a német és az osztrák digitalizációs miniszter
photo_camera Super Mario-bábuval pózol a német és az osztrák digitalizációs miniszter Fotó: Malte Ossowski/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

84 éves korában elhunyt Mario Segale olasz-amerikai üzletember, akiről a videójátékok történetének talán leghíresebb figurája a nevét kapta.

Segale volt a Nintendo amerikai lerakatának főbérlője Seattle-ben a nyolcvanas évek elején, és a történet szerint a lakbér hátralékai miatt rontott be a fejlesztők irodájába. Akkoriban Mijamoto Sigeru keze alatt már megszületett maga a játék, de a főhősnek még rendes neve sem volt, egyszerűen Jumpmannek hívták. Segale az alacsony termetével és a hózentrógeres gatyájával állítólag a figura kinézetét is befolyásolta - írja az NPR és a BBC.

Miután Super Mario világhírű lett, Segale nem nagyon kereste a rivaldafényt, 

a médiának csak ritkán és röviden nyilatkozott. Barátai szerint a sikeres karriert építő ingatlanfejlesztő nem bánta, hogy róla nevezték el az ugrálós vízvezeték-szerelőt, de azt szerette volna, ha inkább a valós munkái miatt ismerik. Ezért aztán fotók sem nagyon készültek róla ezeken kívül:

Mario Segale régen és nem olyan régen
photo_camera Mario Segale régen és nem olyan régen

Korábban a 444 számolt be róla elsőként, hogy Mario barátja, Luigi fideszes képviselőként reinkarnálódott, maga Mario pedig egy nyíregyházi műszaki áruházba tört be. Herczeg Márk pedig tavaly egy személyes hangú véleménycikkben leplezte le a legújabb Super Mario-botrányt.

Ez a 2014-es gif pedig egy nemzetközi szinten kevésbé ismert összefüggésre hívja fel a figyelmet:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.