Oroszország, Kína és Norvégia megakadályozta a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozását

természet
2018 november 02., 10:19
comments 97

Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon.

A javaslat szerint a Weddel-tengeren egy több mint 1,8 millió négyzetkilométernyi természetvédelmi rezervátumot hoztak volna létre, a tervet az Európai Unió kezdeményezte Németország vezetésével és számos ország, köztük India támogatta.
A terv azonban megfeneklett az antarktiszi tengeri élőlények fajmegőrzésével foglalkozó bizottság (CCAMLR) két héten át folyt tanácskozásán az ausztráliai Hobartban - közölte a tanácskozás egyik küldötte.

Maruadu Szudhakar, az indiai küldöttség tagja az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. „Létrehozhattunk volna valamiféle egyetértést, ám ez nem sikerült oly sok napnyi tárgyalás után sem. Most már nincs erre lehetőség” - mondta.

Hozzátette azonban, hogy a terv nem bukott el, egy év halasztást szenvedett. Nem sikerült konszenzust kialakítani, néhány ország fenntartásait hangoztatta.

A résztvevők elsősorban Oroszországot és Kínát vádolják a terv akadályozásával, de Norvégia is hangoztatott bizonyos ellenvéleményt.

2016-ban 24 ország és az Európai Unió tagállamai történelmi megállapodásra jutottak arról, hogy Ross-tengeren egy 1,55 millió kilométernyi természetvédelmi övezetet alakítanak ki az antarktiszi tengeri élővilág védelmére 35 éven át.

A Weddel-tenger, amely a Déli óceánt alkotó több mint egy tucatnyi tenger legnagyobbika, a Föld egyik utolsó érintetlen tengeri ökoszisztémája. Otthont ad több mint 300 ezer pingvinnek, valamint kékbálna, elefántfóka és ritka tengeri madarak élőhelye. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.