Ungár Péter: Akik kívülről támadnak, azoknak akkor sem tudnék megfelelni, ha személyesen váltanám le Orbán Viktort

Ungár Péter interjút adott a hvg.hu-nak. Beszélt benne sok dologról, például

  • a vagyonáról

„Azt szokták mondani rólam, hogy én vagyok a leggazdagabb képviselő, de csak azért, mert nekem az utolsó fillérig mindenem benne van a vagyonnyilatkozatomban. Ha mindenkinek a vagyona ilyen transzparens lenne, akkor maximum a nyolcvanadik leggazdagabb képviselő lennék. Azt hiszem – ellentétben a magyar milliárdosok zömével –, a közvélemény az én vagyonom történetéről mindent tud, tudott akkor is, amikor az országgyűlési választásokon az LMP-s lista ötödik helyét kaptam, tud most is.”

  • hogy kiszáll-e Mészáros Lőrinc közelébe került cégéből, ahogy korábban ígérte (hint: nem, mert haters gonna hate)

„Valóban mondtam ilyet, méghozzá pontosan azt, ha Mészáros Lőrinc lenne az üzlettársam, akkor elgondolkodnék, hogy eladjam a tulajdonrészemet. A Takarékbank, amelyik bevásárolt a BIF-be, nem Mészáros Lőrinc cége. (...) Azok szemében, akiknek ma nem vagyok hiteles, akkor sem lennék az, ha holnap eladnám az összes üzletrészemet. Ezek ugyanis politikai támadások, a párton belül a személyemet belső politikai helyezkedések miatt támadják, akik pedig a párton kívülről támadnak, azoknak valószínűleg akkor sem tudnék megfelelni, ha személyesen váltanám le Orbán Viktort.”

  • az LMP-ről

„mindig ellene voltam a bázisdemokráciának, egy pártot sem lehet ilyen alapon vezetni. Ebben mind a három távozott vezető, Schiffer András, Szél Bernadett és Hadházy Ákos is egyetértett, pedig kevés dologban voltak egy véleményen. Nem lehet úgy pártot vezetni, hogy nincsenek meg hozzá a döntési jogkörök. Azért nehéz ezt megváltoztatni, mert ennek a pártnak az alapszabályát filozófusok és virágmezőn rohangáló hippik írták.”

Ungár Péter országgyûlési képviselõt egy küldött borotválja az LMP kétnapos kongresszusán SzékesfehérváronFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
  • az ellenzéki politizálásról

„ Abban biztos vagyok, hogy az ellenzéki politika nem abból áll, hogy az újságokban megjelent korrupciós ügyeket számonkérjük másnap a parlamentben. (...) Ha tudnám, mi a megoldás, csinálnám, de nincs a zsebemben a bölcsek köve, nem tudom hetente kinyilatkoztatni, mit kell pontosan tenni. De azt tudom, hogy nem lehet mindent ugyanúgy csinálni, mint eddig. Nem lehet mindent a Fideszre fogni, a médiatúlsúlyra, az egyenlőtlen választási rendszerre, a csalásokra. Azért, mert ha így folytatjuk, a jövő tavaszi uniós választáson ismét elvernek bennünket.”

  • arról, hogy együtt kell működni a Jobbikkal

„Jelenleg a választókörzetek zömében, különösen vidéken, a Jobbik az ellenzék vezető ereje. Ha a jövő őszi önkormányzati választásokon le akarjuk váltani a Fideszt, a Jobbikkal elengedhetetlen a koordináció. (...) Részben azért kapott a Fidesz négyszázezerrel több szavazatot, mert nem tudtunk válaszolni például arra a választói kérdésre, hogy: »Ha az ellenzék győz, ki lesz a miniszterelnök?« Mindaddig kétharmad közelében lesz a Fidesz, amíg nem tudunk erre válaszolni. Minden rontja az esélyeinket, ami a káoszra utal, és minden növeli, ami a rendre. Ebből a szempontból fontos, hogy azok a pártok, amelyek között számos kérdésben véleményazonosság van – ilyen a Jobbik és az LMP –, szorosabban együttműködjenek.”

  • Puzsér Róbertről

„Puzsér szerintem nem troll. Más, mint a jelenlegi politikusok, őszintébb, önazonosabb. Van egyszerű és érhető programja, képes olyanokat megszólítani, akiket a pártok nem.”

  • az önkormányzati választásokról

„Tarlós István személyében nagyon erős fideszes főpolgármester-jelölttel és számos erős polgármesterjelölttel kell megküzdenie az ellenzéknek. Nagyon nehéz pálya. Szerintem sok szempontból legalább ennyire érdemes lenne vidékre koncentrálni, Pécsett, Szombathelyen, Miskolcon, akár Vácott is nagy eséllyel lehet nyerni, mert gyengék a fideszes jelöltek. (...) Ezért kell helyi tétet adni a választásoknak, nem azt hazudni, hogy Orbán Viktort váltjuk le vele, hanem azt mondani, hogy Páva Zsoltot vagy Puskás Tivadart váltjuk le. De nagyon gyorsan össze kell szedni magunkat, és lejátszani a pártok között – nem nyilvánosan, hanem tárgyalásokkal –, hogy hol milyen ellenzéki jelölt induljon.”

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.