Az egyik legnagyobb szakszervezet 10 százalék fölötti minimálbér-emelést szeretne, de a munkaadók csak a felét látják reálisnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nincs közeledés, nagyon távol állnak egymástól a szakszervezetek és a munkaadók elképzelései a jövő évi béremelésről – közölte az RTL Híradó.

A riportban elhangzik, hogy az Eurostat adatai alapján amíg Magyarországon egy minimálbért kereső 91 770 forintot kap kézhez, addig Csehországban kb. 126 480 forintot, „ezt a különbséget tüntetné el az egyik legnagyobb hazai dolgozói érdekképviselet, a Liga szakszervezet”.

De ehhez jövőre 10 százalék fölötti minimálbér-emelés kell, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége viszont ennek legfeljebb a felét látja reálisnak.

A kormány szeretné, hogy a két fél egyezzen meg, de a szakszervezetek szerint a tárgyalásokon Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el egy 12-15 százalékos minimálbér-emeléstől sem.

Ha nem lesz megállapodás, a kormány a döntést maga hozza meg. (Címlapkép: Fekete Bálint/Fortepan)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.