Az egyik legnagyobb szakszervezet 10 százalék fölötti minimálbér-emelést szeretne, de a munkaadók csak a felét látják reálisnak

gazdaság
2018 november 05., 18:33

Nincs közeledés, nagyon távol állnak egymástól a szakszervezetek és a munkaadók elképzelései a jövő évi béremelésről – közölte az RTL Híradó.

A riportban elhangzik, hogy az Eurostat adatai alapján amíg Magyarországon egy minimálbért kereső 91 770 forintot kap kézhez, addig Csehországban kb. 126 480 forintot, „ezt a különbséget tüntetné el az egyik legnagyobb hazai dolgozói érdekképviselet, a Liga szakszervezet”.

De ehhez jövőre 10 százalék fölötti minimálbér-emelés kell, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége viszont ennek legfeljebb a felét látja reálisnak.

A kormány szeretné, hogy a két fél egyezzen meg, de a szakszervezetek szerint a tárgyalásokon Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el egy 12-15 százalékos minimálbér-emeléstől sem.

Ha nem lesz megállapodás, a kormány a döntést maga hozza meg. (Címlapkép: Fekete Bálint/Fortepan)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.