Bábu fedőnéven akarták beszervezni Laár Andrást

Történelem
2018 november 05., 08:41
comments 200

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán emlékezik meg róla, hogy 1982 októberében egy Dejkó fedőnevű ügynök megpróbálta beszervezni a Kft együttes frontemberét, Laár Andrást. 

link Forrás

A kísérletről így számolt be: „Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. [...] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. [...] Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik. A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi „újhullámos” zenei irányzat megalapítói voltak. Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.
ÁBTL - 3.1.2. - M-41158 "Dejkó" fedőnevű titkos megbízott munkadossziéja, 31. oldal”.

Mint az később kiderül, hiába próbálkoztak, az állambiztonsági szolgálatok nem tudták beszervezni Laárt. A poszt szerint a zenész egy 2004-es interjújában elmesélte, hogy a KFT 1983-as kubai turnéja előtt egy hadnagy elbeszélgetett vele, és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette, és arra igyekezett rávenni, hogy rendszeresen találkozzanak - cserébe elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását. Laár azonban nem állt kötélnek, és elmondása szerint rögtön beszámolt az együttes többi tagjának a beszervezési kísérletről.

További érdekes adat, hogy a „Dejkó” fedőnevű ügynök a III/III. költségén járt koncertekre. A Laár Andrásról írt jelentésében lényegében nincs semmi olyan, ami ártó volna. 

A zenészekről írt jelentések néha egész szórakoztatóak, legutóbb például az derült ki, az R-Góról azt jelentették, egy „vad punk-zenét játszó együttes”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.